Последни новини
Home / Законът / ВАС отказа да сезира Конституционния съд за следизборното заличаване на Пеевски

ВАС отказа да сезира Конституционния съд за следизборното заличаване на Пеевски

Defakto.bg

На ред е Върховният касационен съд

Без изненади, мнозинството в Пленума на Върховния административен съд (ВАС) днес отказа да сезира Конституционния съд за законността на евроизборите у нас.

Но за утре е насрочен пленум на другия върховен съд – ВКС по същата тема.

Поводът е писмо до двете съдилища от независимия кандидат за евродепутат Десислава Иванчева с настояване те да се обърнат към КС. Иванчева бе посочила противозаконното следизборно заличаване на Мустафа Карадаъй и Делян Пеевски от листата на ДПС, опорочило обявените окончателни резултати за Европарламента, конкретно изпращането в ЕП на следващи двама от листата (Атидже Алиева и Искра Мхайлова). Твърдеше също, че зачитането на подадените откази на Пеевски и Карадайъ е злоупотреба с право, забранена от Конституцията. Иванчева цитираше и решение на самия КС от 2001 г., че овластяването на депутатите като такива става със самия акт на техния избор.

Днес със 53 срещу 18 гласа Пленумът на ВАС е решил да не се обръща към Конституционния съд.

Мотивите на мнозинството са били, че не е налице съществено нарушение на правилата, което да опорочи изборните резултати. Все пак е било признато наличието на законови празноти по повдигнатия от Иванчева проблем.

Според малцинството, ВАС като оправомощен да сезира КС е трябвало да го направи, тъй като само Конституционният съд може да извърши проверка и да се произнася за законността на изборните резултати. А същественият въпрос, на който всички искат отговор, е към кой момент кандидадът се счита за избран, до кой момент може да депозира отказа си от участие, разполага ли ЦИК с правомощие за следизборно заличаване от листите или отказалите се трябва да извървят другия път – на оставка пред Европарламента.

На ход е Върховният касационен съд.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − 15 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.