Последни новини
Home / Законът / Главните прокурори на България и Румъния договориха пряка връзка в борбата срещу тероризма и мафията

Главните прокурори на България и Румъния договориха пряка връзка в борбата срещу тероризма и мафията

Defakto.bg

 

Главният прокурор Сотир Цацаров и главният прокурор на Дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма /DIICOT/ в Румъния Феликс Бънила (на снимката)са подписали в сряда в Букурещ Споразумение за сътрудничество, съобщава държавното обвинение.  Споразумението предвижда директни контакти между двете прокуратури и пряко сътрудничество в разследвания на  организираната престъпност, (включително контрабанда, трафик на хора, трафик на наркотици), тероризъм и други тежки престъпления, извършени на територията на двете страни.  Създава се и  механизъм за ускорен обмен на информация, изпълнение на искания за правна помощ (Европейски заповеди за арест и за разследване), както и на съвместни екипи за разследване /СЕР/.  Предвидено е  също професионално сътрудничество, свързано с общо обучение и проекти. Подписаното споразумението създава основа за пряко взаимодействие между Специализираната прокуратура и DIICOT.

Споразумението за сътрудничество е подписано в рамките на посещението на главния прокурор Сотир Цацаров в Румъния, по покана на ръководителя на DIICOT г-н Феликс Бънила. В състава на българската делегация са заместник – главният прокурор Иван Гешев и завеждащият отдел „Международен“ във ВКП Цветомир Йосифов. Предмет на обсъждане между българските и румънските прокурори са и текущи наказателни производства от взаимен интерес, се казва в прессъобщението.

 

Дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма  към Прокуратурата при Върховния касационен съд на Република Румъния е самостоятелна структура в рамките на румънската прокуратура, която се ръководи от главен прокурор /Феликс Банила – от 23.07. 2018 г./. Прокурорите от DIICOT ръководят разследването и осъществяват функциите на държавното обвинение по дела за организирана престъпност и тероризъм.  Дирекцията има специализирани служби /отдели/ за организирана престъпност, трафик на наркотици, киберпрестъпност, финансови и данъчни престъпления, тероризъм и престъпления против националната сигурност. DIICOT е част от Националната система за превенция и противодействие на тероризма, създадена в Румъния с отделен закон през 2004 г. Освен централна, Дирекцията има и териториална структура – 14 териториални служби и 26 местни бюра.

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 + 15 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.