Последни новини
Home / Законът / Кръгла маса в президентството за предстоящия избор на нов главен прокурор (обновена)

Кръгла маса в президентството за предстоящия избор на нов главен прокурор (обновена)

Defakto.bg

Държавният глава е за повече прозрачност и еднолична отговорност при избора на Обвинител №1

В сряда на „Дондуков 2“ президентът Румен Радев откри кръгла маса на тема „Предстоящ избор на главен прокурор – критерии  и обществени очаквания“. За участие са поканени представители на неправителствения сектор – организации, имащи отношение към съдебната система и съсловни професионални  организации на юристи.

Главният прокурор е натоварен с високи обществени очаквания, предстоят му тежки задачи, затова е важно още на старта на своята дейност той да се ползва с високо обществено доверие“, заяви Румен Радев при откриването на форума.  Президентът посочи, че високите очаквания към процедурата са необходими и оправдани предвид отредените по Конституция функции на главния прокурор – за осъществяване на надзор за законност и методическо ръководство на всички прокурори. „Това е важен фактор за ефективна борба с престъпността, с корупцията, за утвърждаването на законността“, допълни държавният глава.

Президентът постави въпроса за конкретните измерители на предвидените в закона критерии при избора – високия етичен стандарт, висока професионална компетентност, изявена независимост и воля за налагане на законността. Важно е как ще бъде оценена изявената независимост на следващия главен прокурор, защото от неговата смелост и гражданска отговорност зависи успеха на неговата бъдеща дейност, заяви Румен Радев.

Във всички консултации, които проведох, се водя от принципа за разделение на властите, но и не пренебрегвам моето задължение, тъй като в края на процеса подписвам указа за назначението“, заяви  Радев. Държавният глава посочи, че целта на консултациите е те да насочат  фокуса към процедурата и затова е важно и мнението на неправителствения сектор, поканен на кръглата маса днес.

Държавният глава се обяви за повече прозрачност при избора на следващия главен прокурор. Той открои, че обществото очевидно се интересува от този избор и че ще го следи – послание, което той се надява да достигне до Висшия съдебен съвет и по-точно до онези, които ще номинират главни прокурори – представителите на Прокурорската колегия, и онези, които ще ги избират.

Радев очерта и две задачи – близка, при настоящата законодателна рамка и критерии да бъде направен най-добрият избор за главен прокурор, и дългосрочна – да има продължение на повдигнатите на дискусията теми.

Запитан от участник дали би обявил публично съгласието си или несъгласието си около избора за следващ главен прокурор, Румен Радев отговори:

Отговорност на други няма да нося. Аз мога да ги спра веднъж, мога и да ги пусна. България трябва да върви към приемане на повече еднолична отговорност. Ако аз избирам главния прокурор, нямам нужда от тези системни критерии, защото ще съм направил така, че не само тези критерии, а много други да съобразявам. Но трябва да знам, че аз го избирам и нося отговорност, иначе няма как да стане“.

Събитието е  продължение на поредицата от разговори, които Радев проведе с представители на съдебната и изпълнителната власт във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор. Срещите целят да отговорят на обществените очаквания за прозрачна процедура за избор на следващ главен прокурор, която завършва с указ на държавния глава.

Досега президентът президентът проведе поредица срещи с представители на съдебната и изпълнителната власт във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.  Пръв на консултациите  отиде настоящият главен прокурор Сотир Цацаров. Последва разговор на следващия ден с председателя на ВКС Лозан Панов. Президентът Радев разговаря с министъра на правосъдието Данаил Кирилов и с главния инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет Теодора Точкова, както и с председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков. Радев разговаря и с представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев.

Процедурата за избор ще започне на 15 юли.  На 29 юли ще станат ясни имената на издигнатите кандидати. След това започва да тече 14-дневен срок, в който кандидатите да представят концепциите си. Крайният срок за концепциите е 12 август.  На 14 ноември ще е изслушването на кандидатите и първото гласуване за кандидатите на пленум на Висшия съдебен съвет (ВСС).Мандатът на главния прокурор Сотир Цацаров изтича на 10 януари 2020 г.  Главният прокурор се назначава и освобождава от президента на републиката по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране.  Президентът може да  не одобри предложения кандидат, но пленумът на ВСС може да го прегласува.

Мандатът на Сотир Цацаров изтича на 10 януари догодина.

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда Огнян Донев и Борис Борисов по обвинение за укрити и неплатени данъци

  Върховният касационен съд (ВКС) окончателно оправда изпълнителния директор на „Софарма“ Огнян Донев и заместника …

КС реши, че е недопустимо да се прекрати дейността на Инспектората към ВСС заради изтеклия му мандат

За да не се подрива демократичния ред под върховенство на правото, Конституционният съд  не допусна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.