Последни новини
Home / Законът / На първо четене: Парламентът прие партийната субсидия да е 1 лев

На първо четене: Парламентът прие партийната субсидия да е 1 лев

Defakto.bg
Делян Пеевски иска финансиране на партиите по американски модел

Със 117 гласа „за“ и 90 „против“ промяната в закона за Държавния бюджет, с която се предвижда размера на държавната субсидия за политическите партии да бъде 1 лев за действителен глас, мина на първо четене в парламента. „За“ гласуваха депутатите на ГЕРБ, „Обединени патриоти“, „Воля“ и „Атака“.  ДПС и БСП бяха „против“.

Между двете четения предстои дебат, тъй като от „Обединени патриоти“ предупредиха, че има опасност от 1-ви юли партиите да бъдат лишени от субсидии и да дължат пари. От БСП заявиха, че начинът, по който се взима решението, е недопустим – внесен е без оценка за въздействие и в нарушение на правилника на Народното събрание.

По-рано депутатът от ДПС Делян Пеевски  заяви в кулоарите на парламента, че партията му ще настоява субсидиите да бъдат премахнати и моделът на политическо финансиране да бъде сменен.

„Предложението на ГЕРБ няма да подкрепим, но ще подкрепим да е 0 лева субсидията, защото за нас това е див популизъм, което се предлага. Хубаво е да се изясни какво правят партиите после. За нас това значи фалит на партиите при 1 лев субсидия. Затова е нормално, ако ще се променя моделът на финансиране, да бъде 0 лева и отворено финансиране, американски тип, от ясни, прозрачни донори“, са думите на Пеевски.  Моделът на партийното финансиране трябва да е като в Щатите, смята още той.  Те да получават пари от икономически субекти и граждани при пълна прозрачност и контрол на средствата. Йордан Цонев отново остро критикува предложението на управляващите и обясни, че държавното  финансиране е по-евтино и по-прозрачно:

„Един лев, пет лева, гледат на боб в тавана горе и колко лева да намалим, за да се харесаме на тоя или оня. Не става с харесване. Или ще се финансира дейността на политическите партии, или няма – зависимости при един и при пет лева са еднакви. Още днес ще предложим нула лева и открито, публично финансиране от икономическите субекти и от гражданите на партиите със съответният контрол от гражданското общество и от всичко останало“.

ДПС започва консултации за намаляване на ДДС на определени продукти сред които и лекарствата.

 

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.