Изборът на нов главен прокурор не е предрешен. ГЕРБ имат политически възгледи за главния прокурор и неговото основно предназначение ще бъде да им пази гърба и да обяснява, че те никога не носят отговорност. Това заяви лидерът на Движение 21 Татяна Дончева пред bTV. 

Според нея, в партията на премиера Бойко Борисов вече са избрали кандидатура за поста и това е варненският адвокат и настоящ евродепутат Емил Радев. По думите й освен, че е бил евродепутат, той е човек на ТИМ.  „Нямам представа как ще го изиграят това“, заяви   Дончева.

„Тъй като начинът на изграждане на прокуратурата досега е изключително централизиран, взет от старите времена, това позволява на много хора, които имат политически позиции, да сложат който им трябва и да го използват като бухалка срещу своите противници или като гръб за себе си”, смята тя.

Според нея, реформирането на съдебната система е ключово за страната.

„Аз съм един от политиците, които много отдавна говорят за ключовото значение на реформирането на съдебната система, като важно за страната. 2% разбират какво им говоря и сега пак да коментираме темата едва ли ще се повиши процента.

Устойчивостта на страната, възможността за взимането на правилни политически решения е свързана с това контролните механизми на държавата да функционират правилно и ефективно. Когато в съдебната власт има хора, които се страхуват, че ще бъдат преследвани, ако нарушат закона, те работят по един начин. Когато нямат страх и смятат, че политическата протекция им дава всичко, системата функционира по друг начин”, добави Дончева.

Процедурата за важния избор на нов главен прокурор ще бъде открита на 15-и юли, а номинации да се правят до 29-и юли.

Дончева коментира и предстоящата надпревара за кмет на София. „Нужно успокоение в БСП и то не може да дойде при запазване на статуквото. То само ще ожесточи нещата”. По думите й БСП трябва да плати цената за ерата „Станишев”.  Тази цена е много тежка. Членовете на партията, които са спомогнали да се задържи статуквото „Станишев” с неговите последици, трябва да я платят. Преодоляването на това не може да стане като започнат да го унижават”, допълни Дончева.

Според нея  Мая Манолова е сериозна кандидатура. „Иван Иванов е бил изключително успешен кмет на София, който е бил служител на общината. Лошото ще е ако Манолова няма сериозна поддръжка, няма да успее, а БСП е в разклатено положение“, смята тя.