Последни новини
Home / Законът / ВАС отмени повишение на съдия във Върховния касационен съд, имало етичен конфликт

ВАС отмени повишение на съдия във Върховния касационен съд, имало етичен конфликт

Defakto.bg

ВАС отмени повишаване на магистрат в Наказателната колегия на Върховния касационен съд. Решението на Наталия Марчева, Росен Василев и Сибила Симеонова е от днес и е окончателно.

Отменено е повишаването на Бонка Янкова от ОС-Търговище. Макар тази съдийка да е получила отлични резултати на проведения конкурс, тя е била в етичен конфликт, смятат тримата от Върховния адвинистративен съд. И сочат, че докато се е провеждал конкурсът за Наказателната колегия на ВКС, Янкова е била член на Комисията по атестирането и конкурсите на Съдийската колегия на ВСС. Макар че самата тя пряко не е участвала в провеждането на надпреварата, освен като кандидат в него, работата й в КАК е опорочила този избор.

Текстът на решението още не е публикуван, защото е „в процес на заличаване на лични данни“.

Проблемът с Бонка Янкова обаче бе обсъждан и от кадровиците преди гласуванена повишенията. В Съдийската колегия обаче бе прието, че в случая не е имало нарушения на закона и други нормативниправила.

Съобщението на ВАС:

„Тричленен състав на Върховния административен съд отмени частично конкурс за повишаване в Наказателна колегия на Върховния касационен съд.

Дело № 13965/2018 г. беше образувано по жалба на съдията от Военно апелативен съд Румен Петков против решенията, с които бяха повишени в Наказателна колегия във ВКС следните съдии: Красимира Медарова, Невена Грозева – Недева,  Надежда Трифонова – Велева и Бонка Янкова.

Тричленният състав от ВАС отменя решенията по т. 16.4 и по т.16.6 от Протокол № 30 от заседанието на Съдийската колегия (СК) на Висшия съдебен съвет, проведено на 11.10.2018 г., с които на основание чл. 160, във връзка с чл. 193, ал. 3 от ЗСВ е повишена Бонка Василева Янкова – съдия в Окръжен съд – Търговище, в длъжност „съдия“ във Върховен касационен съд – наказателна колегия, с ранг „съдия във ВКС и ВАС“. Преписката се връща на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет за приключване на конкурсната процедура, съобразно мотивите на решението. Решението не подлежи на обжалване.

Участието на члена на КАК към СК на ВСС Бонка Янкова в конкурс за повишаване в длъжност „съдия“ във ВКС – наказателна колегия и съответно назначаването й на позицията, за която кадидатства  противоречи на етичните норми, които следва да се спазват за прозрачното и справедливо провеждане на конкурсите за кариерно израстване.

Участието на член на КАК в конкурс, докато е член на комисията, води до нарушение на административнопроизводствените правила за този кандидат във всеки един етап – от откриването на конкурса до окончателното гласуване на всички участници. Нарушението е съществено, тъй като член на КАК /помощен орган на решаващият в случая административен орган-СК на ВСС/ участва в конкурс, който е организиран и проведен от този орган, пише в решението на върховните магистрати“.

 

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

ВАС окончателно: Партия „Единение“ на бившия зам. земеделски министър Иван Христанов няма да участва в местните избори

  Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Политическа партия (ПП) „Единение“, чиито …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 − 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.