Последни новини
Home / Законът / Вотът за главен прокурор се измества – последно ще е на 24 октомври (допълнена)

Вотът за главен прокурор се измества – последно ще е на 24 октомври (допълнена)

Defakto.bg

Изборът на нов главен прокурор изненадващо се измества напред. По предложение на Сотир Цацаров днес Пленумът на ВСС гласува това да стане не на 14 ноември, както бе одобрила вече Прокурорската колегия, а на 24 октомври.

Промяната бе одобрена с 21 гласа „за“ от Пленума на Висшия съдебен съвет, само 1 кадровик хареса по-късния вариант.

Така вотът за една от най-властните фигури в държавата, на върха на обвинителната власт, ще е точно преди местните избори, насрочени за 27 октомври. В предния вариант новият главен прокурор трябваше да стане ясен след изборите за кметове и общинали.

Изместването на датата бе обяснено от Цацаров днес с формални аргументи.

Така остават първоначално обявените дати, включително за старта на вота – по закон той може да започне най-рано на 10 юли и най-късно на 10 септември (не по-рано от 6 месеца и не по-късно от 4 месеца от изтичането на мандата на предшественика. В случая с Цацаров мандатът му изтича на 10 януари 2020 г.)

Датите са: откриване на процедурата за избор от Пленума на ВСС – на 15 юли. Като преди това, до 12 юли Прокурорската колегия трябва да приеме образец за кадрова справка.

Четирите заседания, на които могат да се номинират кандидати ще са на 18 юли, 22 юли, 25 юли и 29 юли. С това срокът за номиниране ще се изчерпи за две седмици, като в този период Пленумът на ВСС ще заседава два пъти на седмица – в понеделник и в четвъртък.

Срокът за представяне на писмените концепции на издигнатите кандидати също остава вече обявеният – 12 август.

Но, покрай това, започват и промените. 

Сотир Цацаров ги аргументира така – при първоначалното изработване на хронограмата за вота той е свързал изтичането на срока за концепции с друга процедура – обявяването на становищата на двете прокурорски комисии – КАК и етичната за издигнатите кандидатури. Става дума за задължителните два месеца, в които концепциите на претендентите трябва да стоят на сайта на ВСС. По-детайлно проучване обаче е показало, че няма нужда произнасянето на комисиите да чака изтичането на този двумесечен срок.

И се направиха следните промени:

Заседанието на Пленума на ВСС за определяне на дата, час и място за изслушване на кандидатите ще е на 12 септември. А не на 3 октомври, както беше по първия варинт.

Крайният срок за внасяне и публикуване на докладите на двете прокурорски комисии ще е 17 септември. А не 7 октомври, по първия вариант.

Заседанието на Прокурорската колегия за допустимостта на кандидатите се измества на 9 октомври. Първоначално се предвиждаше да е на 30 октомври.

А заседанието на Пленума на ВСС за изслушване на кандидатите и гласуване на новия главен прокурор ще е на 24 октомври. А не на 14 ноември.

Законовото изискване за минимум 17 гласа „за“ в 25-членния ВСС в полза на един кандидат, за да има избор, си остава – то не подлежи на преразглеждане.

Защо е това пресиране на избора?

Този въпрос зададе днес Атанаска Дишева. И се поинтересува има ли специална причина или основание за това.

Сотир Цацаров отвърна: „Не приемам термина пресиране на времето на избора. С оглед създадените обществени очаквания и проведените консултации при президента забавянето на избора не е от полза за никого. Няма пряк умисъл, специална причина или цел„.

 

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството българи не разбират нуждата от промени в Конституцията, 74 на сто не одобряват смяна на националния празник

Мнозинството от българите не разбират нуждата от промени в Конституцията, а 95% нямат или имат …

С две особени мнения Конституционният съд отхвърли искане на състав на ВАС срещу oтнетия лиценз на „Делта гард“

Конституционният съд отхвърли искането на тричленен състав на Върховния административен съд за установяване на противоконституционност …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 − 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.