Последни новини
Home / Законът / ВСС обсъжда процедурата за избор на нов главен прокурор

ВСС обсъжда процедурата за избор на нов главен прокурор

Defakto.bg
Владислав Славов

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Обвинител №1 няма правомощия да образува досъдебни производства

Днес се очаква Висшият съдебен съвет да обсъди процедурата за избор на следващ главен прокурор. Прокурорската колегия на Съвета предложи тя да започне на 15 юли, а изборът на нов Обвинител номер едно да е на 14 ноември.

Както вече е известно право на номинации имат поне трима членове на прокурорската колегия и правосъдният министър.  Кирилов обаче обяви,че няма да предлага кандидатура, за да не политизира избора.  Така в предпоследния ден на юли ще е ясно кой или кои ще са кандидатите да оглавят държавното обвинение след 10 януари, когато изтича мандатът на Сотир Цацаров.

Ще спечели този, който получи подкрепата на поне 17 от членовете на ВСС. Но ще стане следващ главен прокурор, ако под предложението за избора му подпис сложи президентът Румен Радев, който недвусмислено показа, че не гледа на ролята си в процедурата като на протоколна.

На вчерашната кръгла маса с неправителствени организиции президентът обобщи,  че обществото очаква изборът да е прозрачен и  никой не трябва  да се крие зад колективното решение.

Интересен щрих от вчерашната дискусия бе въпросът дали е конституционосъобразно главният прокурор да разпорежда образуването на дела. Той бе поставен от председателя на Съюза на юристите Владислав Славов.

Според Славов – по Конституция главният прокурор няма правомощия да разпорежда образуването на досъдебни производства или необразуваното на такива, започването на проверки и т.н.  Той се позова на  чл. 126, ал. 2 от основния закон, в който се казва, че обвинител №1 осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори.

Всеки ден чуваме говорителката на прокуратурата – главният прокурор разпореди да се образува, да се провери, да се направи едно или друго. Той няма такива правомощия по Конституция. Не трябва да бъде концентрирана толкова власт по силата на действащата Конституция и това е процес, върху който ние може да влияем, атакувайки съответните законови текстове, които неправилно са изтълкували Конституцията и са дали такива правомощия на главния прокурор. Тогава ще стигнем до институция, която е самостоятелна и главният прокурор не се намесва в дейността на всички прокурори, като разпорежда какво да се образува и какво не“, цитира lex.bg Владислав Славов.

По думите му не може един човек да ръководи цялата наказателна дейност без да е налице основание в Конституцията за това. И поясни какво има предвид.

В ЗСВ има разпоредби, според които по-горестоящият прокурор може да дава писмени указания на колегата си от по-ниско ниво какви действия да извърши по дадена преписка, може да му я изземе и т.н. „Такива функции има и главният прокурор. Но в чл. 117, ал. 2, изр. 2 от Конституцията се казва, че при осъществяване на своите функции съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите се подчиняват само на закона. На един прокурор, когато му е възложен даден случай, никой не трябва да се меси в неговото решаване. На него му е възложено да реши случая сам. Има инстанционен контрол, почти всички актове на прокуратурата подлежат на съдебен контрол и това е много важно. Защото гледайки тези гейтове около нас, с просто око може да се видят случаи, в които данъчното престъпление е фрапиращо, но прокуратурата още го проверява и нищо не е образувала“, заяви Славов.

Той е категоричен, че главният прокурор трябва да дава насоки за развитие, но не и да бъде водеща и определяща фигура за дейността на държавното обвинение.

По време на тази част от дискусията проф. Емилия Друмева напомни за произнасяне на КС от 2006 г., когато той е отклонил искане на тогавашния главен прокурор Никола Филчев за тълкуване именно на правомощията на обвинител №1, залегнали в чл. 126, ал. 2 от основния закон.

Въпросът бил: може ли да се направи извод, че в конституционните правомощия на главния прокурор се включват правомощията да отменя, да изменя и да спира изпълнението на актове на всички прокурори, административни ръководители на прокуратури и заместници на административни ръководители, да им дава задължителни писмени указания и да извършва действия от тяхната компетентност. Както и кои са административните ръководители на Върховната касационна прокуратура и на Върховната административна прокуратура и могат ли тези ръководители да отменят, да изменят и да спират изпълнението на актовете на всички прокурори в ръководената от тях съответна Върховна касационна прокуратура и Върховна административна прокуратура, да им дават задължителни писмени указания и да извършват действия от тяхна компетентност.

Бившите конституционни съдии,  проф. Друмева  и Владислав Славов напомниха още, че становището на мнозинството в КС е било, че е правомощие на парламента да уреди със закон именно въпросите, свързани с организацията и дейността на прокурорските органи.

От името на  Асоциацията на прокурорите Владимир Николов, заяви, че  главният прокурор трябва да притежава изключителна професионална компетентност, безукорен морал и несъмнен интегритет.  И той като представляващия ВСС Боян Магдалинчев и  председателя на ВАС Георги Чолаков обяви, че бъдещият наследник на Цацаров трябва да е от прокурорските среди.

По този повод  президентът призова Асоциацията на прокуратурите да посочи на  Висшия съдебен съвет подробни критерии, залегнали в Закона за съдебната власт.

Според Биляна Гяурова-Вегертседер ( БИПИ) e  много важно да се осветли процесът, по който вносителите на номинация са достигнали до конкретния кандидат.  Смята,че  от концепциите на кандидатите, становищата на комисиите за професионалните и нравствените качества на номинираните, както и от самото им изслушване, може да се направи извод каква е визията им за развитие на прокуратурата.

About De Fakto

Проверете също

Съкращават щатове на спецпрокуратурата и ги разкриват в Националното следствие, ВАП и АП – София 

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Правителство одобри законопроект за финансова и битова независимост на прокурорите на Кьовеши

С промени в Закона за съдебната власт, приети от правителството, ще се гарантира независимост и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.