Последни новини
Home / Законът / Президентът: Символичната субсидия задушава опозиционните партии точно преди местните избори

Президентът: Символичната субсидия задушава опозиционните партии точно преди местните избори

Defakto.bg

 Управляващите партии нямат нужда от субсидии, те се финансират директно от властта, дори не го крият, заяви Румен Радев

„Пак във фокуса са проблемите на партиите, а не проблемите на обществото. Силно се надявам, че партиите ще намерят добър баланс между техните собствени интереси и интересите на обществото – това заяви президентът Румен Радев в отговор на въпрос за намаляването на размера на държавната субсидия за партиите на 1 лев по предложение на Бойко Борисов.

Държавният глава коментира актуални теми пред медиите след участието си в откриването на Шестия световен конгрес на информационните агенции в София.

 Според президента големият проблем съвсем не е размерът на субсидията, а да има механизъм, който да третира еднакво партиите по отношение на финансирането. „Виждате, че в България управляващите партии нямат нужда от субсидии, те се финансират директно от властта и го правят по начин, по който дори не се и крият“, заяви държавният глава и посочи, че субсидиите засягат най-вече съществуването на опозиционни партии, така че едно такова решение задушава опозицията точно преди местните избори.

Румен Радев призова да се спре със спекулациите, че президентът спира автомагистрала „Хемус“ и инфраструктурното развитие на страната.  Той напомни, че ветото му и последвалото сезиране на КС за промените в Закона за държавната собственост не касае националните обекти: За тях отдавна си има ясна законова процедура за ускорено отчуждаване и предварително изпълнение. Крайно време е да разберат разликата между национални обекти и обекти с национално значение. Ако техните юристи не могат да им го обяснят, да си наемат други. Това, че премиерът е зает, напълно го разбирам, и няма време да чете Конституцията и законите, също го разбирам. Но това е непростимо за хората около него„.

Радев посочи, че ако за 10 години магистрала „Хемус“ не е изградена, то не бива сега да се търси вина в президента. Автомагистрала „Хемус“ беше заложена от премиера като приоритет преди 10 години, но колко километра се изградиха и колко километра се отчуждиха оттогава досега, попита Румен Радев. Той апелира за разбиране и отговорно отношение към промените в закона и заяви, че новите законови поправки дават неограничени, безконтролни възможности на правителството без никакви критерии да определя за „обект от национално значение“ каквото си поиска. „Много хора от администрацията, от министерствата на работно ниво търсеха достъп до мен да ме молят да наложа вето, за да предпазя правителството от хаоса, който само създава и от това, че ще бъдат забавени тези проекти като реализация“, допълни президентът.

За разлика от други политици аз не „изнасям“ българските проблеми отвъд граница. Подкрепям добрите намерения на правителството, но при изхарчени огромни национални и европейски средства резултатите са далеч от възможното и очакваното като обем и най-вече като качество, заяви  държавният глава  в отговор на журналистически въпрос за изказване на министър-председателя, според когото президентът „промотирал“ в чужбина работата на правителството.  „Някога да сте ме чули в чужбина да говоря нещо лошо за България и за българското правителство?“, попита Румен Радев и заяви, че „ако някой разчита в това одобрение към българското правителство, греши“.

About De Fakto

Проверете също

Прокурор Георги Иванов от СРП: Изказването на Нинова е недопустимо, манипулативно и политическо

По повод днешното изявление на лидера на БСП Корнелия Нинова, според която „държавното обвинение участва …

Съдът в Страсбург: Българските власти са нарушили ЕКПЧ с прогонването на ромите от Войводиново

  Дори след като Съдът в Страсбург разпореди на българските власти да осигурят подходящо настаняване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.