Последни новини
Home / Законът / Съдът отхвърли искането за постоянен арест на 16-годишното момче от Пловдив

Съдът отхвърли искането за постоянен арест на 16-годишното момче от Пловдив

Defakto.bg

16-годишното момче от Пловдив, разследвано за тероризъм, остава при родителите си и под надзора на инспектори от Детската педагогическа стая в Пловдив.  Това реши Апелативният специализиран съд, който не уважи искането на прокуратурата за постоянен арест.

Решението беше взето на закрито заседание, на което е присъствало и момчето, и е окончателно. То беше оповестено от говорителя на спецпрокуратурата Сийка Милева (на снимката, БГНЕС) която подчерта, че младежът “осъзнава вината си”, съобщава БНР.

“Съставът на съда отчете, че е налице обосновано предположение, че именно обвиняемият е извършител на престъпленията, за които е обвинен, но съдът счита, че той трябва да продължи училище и да остане в естествената му среда. Осъзнава вината си, не признава, осъзнава вината си”, казва Милева.

По-рано Специализираната прокуратура обяви, че разполага с информация, че 16-годишното момче е подготвяло терористичен акт. Намерени са видеоклипове, които то е изпращало към своя вербовчик от “Ислямска държава”, е заявила Милева. Именно с тази информация тя мотивира искането на държавното обвинение момчето да бъде задържано под стража.  Въпреки това искане, държавното обвинение не е променило мнението си, че става дума за “дете – жертва на радикализация и за една огромна човешка трагедия”, уточнява Милева.

Цацаров: Да, не е “терорист”, жертва е на Ислямска държава

Днес и главният прокурор Сотир Цацаров коментира казуса с ученика, на практика обявен за “терорист”. Случаят бе публично оповестен от заместника му Иван Гешев миналата събота (без имена).

Цацаров беше категоричен: момчето не е терорист, но е пример за това, за което сме чели, че се е случвало другаде и смятаме, че не може да стане у нас.

Продължи – заловената кореспонденция показвала как става въвеждането първо в ценностите на исляма, а после и последвалите указания,че един мюсюлманин трябвало да унищожи поне един неверник. “Детето е жертва на целенасочено влияние на Ислямска държава”, е оценката на главния прокурор. Критичност към действията на спецпрокуратурата нямаше.

А вербовчикът не е задържан, не е и установен, включително и защото било трудно да се направи мониторинг на цялата комуникация, за да се стигне до него. Вероятно бил лице от арабски произход в Северна Африка.

About De Fakto

Проверете също

Лиляна Деянова търси нови защитници, адвокати не искат да се явяват пред специализираните съдилища

Разпоредителното заседание по делото срещу Лиляна Деянова, нейния съдружник Мартин Димитров, брат й Александър Деянов …

Последно: Четирима съдии ще правят анализ на спецправосъдието. Но имат въпроси към ВСС

Съдийската колегия намали състава на комисията, която трябва да анализира работатта на специализираното правосъдие, откакто …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.