Последни новини
Home / Законът / Съдът отхвърли искането за постоянен арест на 16-годишното момче от Пловдив

Съдът отхвърли искането за постоянен арест на 16-годишното момче от Пловдив

Defakto.bg

16-годишното момче от Пловдив, разследвано за тероризъм, остава при родителите си и под надзора на инспектори от Детската педагогическа стая в Пловдив.  Това реши Апелативният специализиран съд, който не уважи искането на прокуратурата за постоянен арест.

Решението беше взето на закрито заседание, на което е присъствало и момчето, и е окончателно. То беше оповестено от говорителя на спецпрокуратурата Сийка Милева (на снимката, БГНЕС) която подчерта, че младежът „осъзнава вината си“, съобщава БНР.

„Съставът на съда отчете, че е налице обосновано предположение, че именно обвиняемият е извършител на престъпленията, за които е обвинен, но съдът счита, че той трябва да продължи училище и да остане в естествената му среда. Осъзнава вината си, не признава, осъзнава вината си“, казва Милева.

По-рано Специализираната прокуратура обяви, че разполага с информация, че 16-годишното момче е подготвяло терористичен акт. Намерени са видеоклипове, които то е изпращало към своя вербовчик от „Ислямска държава“, е заявила Милева. Именно с тази информация тя мотивира искането на държавното обвинение момчето да бъде задържано под стража.  Въпреки това искане, държавното обвинение не е променило мнението си, че става дума за „дете – жертва на радикализация и за една огромна човешка трагедия“, уточнява Милева.

Цацаров: Да, не е „терорист“, жертва е на Ислямска държава

Днес и главният прокурор Сотир Цацаров коментира казуса с ученика, на практика обявен за „терорист“. Случаят бе публично оповестен от заместника му Иван Гешев миналата събота (без имена).

Цацаров беше категоричен: момчето не е терорист, но е пример за това, за което сме чели, че се е случвало другаде и смятаме, че не може да стане у нас.

Продължи – заловената кореспонденция показвала как става въвеждането първо в ценностите на исляма, а после и последвалите указания,че един мюсюлманин трябвало да унищожи поне един неверник. „Детето е жертва на целенасочено влияние на Ислямска държава“, е оценката на главния прокурор. Критичност към действията на спецпрокуратурата нямаше.

А вербовчикът не е задържан, не е и установен, включително и защото било трудно да се направи мониторинг на цялата комуникация, за да се стигне до него. Вероятно бил лице от арабски произход в Северна Африка.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.