Последни новини
Home / Законът / Съкращаването на военни съдии се отлага, засега

Съкращаването на военни съдии се отлага, засега

Defakto.bg

След среща с правосъдния министър Данаил Кирилов и становище от шефа на парламентарната комисия по отбрана Константин Попов, военните съдии си извоюваха отсрочка на щатното „оптимизиране“.

По предложение на Съдийската колегия точката, озаглавена „проект на решение за оптимизиране на щатната численост на съдилищата“, бе в дневния ред на Пленума на ВСС. На практика ставаше дума за един „военен“ щат – предложението е 1 незаета бройка да се вземе от Военноапелативния съд и да се прехвърли на Районен съд – Ботевград.

За отлагането обаче настоя самият министър Кирилов, председателстващ заседанието на ВСС. Кирилов дори поиска директно „отпадане“ на тази точка.

Той обясни, че вчера е имал среща с председателя на Военноапелативния съд полк. Димитър Фикиин и това е поводът да иска изменения в дневния ред. От думите на правосъдния министър се разбра и че има писмо от самия Фикиин, както и че се чака становище на Константин Попов.

Севдалин Мавров подкрепи искането, допълвайки, че становището на шефа на комисията по отбрана вече е постъпило. Кадровикът се позова и предстоящото съвместно заседание на двете колегии по въпросите за съдебната карта, включително и за бъдещето на военното правораздаване.

Лозан Панов обаче възрази. Председателят на ВКС бе категоричен – предложението за оптимизиране чрез съкращаване на свободни щатове в ненатоварени институции и разкриването на нови в по-натоварени, вече е било гласувано от Съдийската колегия. Панов напомни и че слабата натовареност на Военноапелативния съд, където на съдия се падат по-малко от 1,5 дела месец, е известна на всички. В същото време се иска отлагане без утоняване докога и по какви съображения. Общото заседание с Прокурорската колегия по никакъв начин не влияе на вече взетото решение от Съдийската колегия, заяви Панов.

С 18 „за“ срещу 3 „против“ обаче предложението бе прието.

А случилото се подсказва, че очевидно се готвят нови планове за военното правораздаване, които изключват съкращаване на съществуващите три военни съдилища и прокуратури.

На снимката: Честването на 20 години от създаването на военноапелативните съд и прокуратура, 27 юни 2018 г.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът в Страсбург: Българските власти са нарушили ЕКПЧ с прогонването на ромите от Войводиново

  Дори след като Съдът в Страсбург разпореди на българските власти да осигурят подходящо настаняване …

Министър Крум Зарков: Депутатите ще заварят на банките готови законопроекти по Плана за устойчивост и възстановяване

Поисках оставката на Корнелия Нинова, когато бяхме трети – сега сме пети “ Поисках оставката …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.