Последни новини
Home / Законът / Надпревара? Втори депутат предлага присъждане на разноски за адвокат по ЗАНН

Надпревара? Втори депутат предлага присъждане на разноски за адвокат по ЗАНН

Defakto.bg

Запълването на един съществен пропуск в Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) очевидно излиза напред в парламентарния дневен ред. И предизвиква надпревара между депутати за запълването му.

Хамид Хамид

Инициативата с днешна дата е на Хамид Хамид (ДПС).

Става дума за липсващата в ЗАНН уредба за присъждане на разноски за адвокат и изобщо за защита в административнонаказателното производство. То предвижда двуинстанционно съдебно обжалване на наказателните постановления – пред районен и административен съд, но за тях са уредени единствено разноските за свидетели и вещи лица (с

препращащо приложение на НПК). В същото време страните – граждани и органи на власт, ползват и квалифицирани правни услуги за защита на интесерите им пред съда.

Проблемът не е нов, единственото налично решение дотук е за разноските за защита да се завеждат отделни дела по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (според тълкувателно решение на ВАС от 2017 г.).

Както Де факто писа, преди дни депутатът Крум Зарков (БСП) предложи решение. В предложения за ЗОДОВ за второ четене – по повод носенето на отговорност за нарушаване на правото на ЕС – Зарков иницира и допълнение в Закона за административните нарушения и наказания. Което предвижда в производствата по ЗАНН съдилищата да присъждат и разноските за един адвокат. А когато те се претендират от спечелилия делото издател на наказателното постановление, те да са в минималния размер по тарифата на Висшия адвокатски съвет.

Новата законодателна инициатива, с днешна дата, е на народния представител Хамид Хамид (ДПС). Разликата е, че Хамид предлага директни промени в ЗАНН. И с по-общ текст.

Предложението му е за нова ал. 3 на чл. 63 ЗАНН и гласи:

В съдебните производства по ал. 1 страните имат право на присъждане на разноски по реда на АПК. Ако заплатеното от страната възнаграждение за адвокат е прекомерно съобразно действителната правна и фактическа сложност на делото, съдът може, по искане на насрещната страна, да присъди по-нисък размерна разноските в тази им част, но не по-малко от минимално определения размер, съобразно чл. 36 от Закона за адвокатурата (сиреч по наредбата за минималните възнаграждения).

Дублирането на инициативите понякога е полезно. Особено ако са в интерес на гражданите.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 + sixteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.