Последни новини
Home / Законът / Пресцентърът на „Дондуков 2“: Президентът не е отказвал да мотивира указите си, настоя за отговорност при избора на главен прокурор

Пресцентърът на „Дондуков 2“: Президентът не е отказвал да мотивира указите си, настоя за отговорност при избора на главен прокурор

Defakto.bg

Пресцентърът на президентството разпространи право на отговор по повод отразяването от столичен всекидневник на срещата на президента Румен Радев с неправителствения сектор в сряда.  Кръглата маса бе организирана във връзка с предстоящия избор на главен прокурор, критериите за качествата на личността, която трябва да заеме поста, независимостта и правомощията на една от най-силните фигури (по закон) в държавата, както и за крайната необходимост от реформи в държавното обвинение. 

От президенството реагират срещу неточна интерпретация на отговора на държавния глава  по повод поисканото мотивиране на решенията му за назначение или отказ при издаване на указ на избраника на ВСС.  По закон президентът не е длъжен да се мотивира. 

„Изпращам това опровержение публично, тъй като в разрез с Етичния кодекс на българските медии през последните две години в нито един случай вестник „24 часа“  не е публикувал правото ни на отговор, на същата страница, на която е била публикувана и оспорена публикация“, казва шефът на отдел  „Връзки с обществеността“ в президенството.

Ето и правото на отговор: 

 

Уважаеми колеги,

В днешния си брой вестник „24 часа“ за пореден път поднася манипулативно невярна информация за действията и думите на държавния глава Румен Радев.

В публикацията, озаглавена „Радев събирал съсловни организации за нов главен прокурор, защото процедурата е затворена във Висшия съдебен съвет“, вестник „24 часа“ съчинява несъстоял се диалог и приписва думи на държавния глава, които той не е изрекъл.

С подзаглавието на материала „Неправителственият сектор поиска, когато президентът отказва назначение, да е с мотиви. Той: Няма да го направя!“, вестник „24 часа“ създава и тиражира измислена новина, свързана с президента Румен Радев. Публикацията няма автор, а е подписана от „24 часа“.

Обръщам внимание, като уточнявам за редакцията на вестника, че по време на проведената по инициатива на държавния глава кръгла маса, посветена на критериите за избора на следващия главен прокурор, представителят на Инициатива „Правосъдие за всеки“ Емил Димитров заявява, че „институцията и личността на президента със своя авторитет биха могли да помогнат за институционалното доверие в прокуратурата, ако президентът в деня на подписването на указа, се обърне към гражданите, към нас, и заяви своята убеденост, че от всички професионално подготвени и добри кандидати, този кандидат, когото предлагаме и за когото ще подпиша указа за неговото назначаване, той е най-моралният, политически независим и почтен на сто процента“.

Емил Димитров призовава президента да не подписва указа, ако не може да направи подобно публично изявление за някой от номинираните кандидати.

В отговор на отправения призив, държавният глава заявява: „Ако инициирате гражданско сдружение на широка платформа, което да внесе, знаете, че нямам законодателна инициатива, но да стане така, че президентът еднолично да избира главен прокурор, тогава аз ще изляза и ще се обърна (*към обществото) и ще кажа: „Това е човекът“. Но отговорност на други аз няма да нося – аз мога да ги спра веднъж, мога и да ги пусна. Но тук много точно беше повдигнат въпросът за колективната безотговорност. Тя не е заболяване само на съдебната система, тя е общонационална „болест“. Много пъти съм говорил на тази тема – благоприятната й среда е най-вече в парламента. България трябва  да върви към поемане на повече еднолична отговорност – този, който има амбицията да управлява и да ръководи процесите във всяка една област, трябва да е готов да носи лична отговорност и законите трябва така да се променят, че да е ясна тази лична отговорност…“.

Това е диалог, провел се пред всички участници в дискусията, която беше открита и за медиите. Не става въпрос за отказ на държавния глава да се мотивира, ако не подпише указ, а за носене на лична и институционална отговорност от всеки участник в процедурата по номиниране и назначаване на главния прокурор.

Изпращам това опровержение публично, тъй като в разрез с нормите на Етичния кодекс на българските медии, към който се е присъединил и вестник „24 часа“, ежедневникът рядко успява да публикува на достатъчно забележимо място опроверженията на президентската институция. През последните две години в нито един случай вестникът не е публикувал правото ни на отговор, на същата страница, на която е била публикувана и оспорена публикация.

Напомням и че Етичният кодекс на българските медии започва с обещание за „предоставяне на достоверна информация на обществото“.

Кирил Атанасов, Началник на отдел „Връзки с обществеността“

 Администрация на Президента на Република България

About De Fakto

Проверете също

Гешев критикува Зарков за искането до КС срещу тоталния адм. контрол на прокуратурата над изпълнителната власт

След закриване на спецправосъдието, наркотици заляха улиците, а дрогирани шофьори убиват децата ни, казва главният …

Прокуратурата иска имунитета на кандидат депутат, шофирал след употреба на наркотици

Софийска градска прокуратура (СГП) е предложила на главния прокурор на Република България да внесе мотивирано …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.