Последни новини
Home / Законът / Начало: 12 осъдени на пробация вече са с електронни гривни

Начало: 12 осъдени на пробация вече са с електронни гривни

Defakto.bg
Въведената още през 2016 г. в Закона за изпълнение на наказанията възможност за наблюдение на разследвани и осъдени чрез електронни гривни вече е факт. Първите гривни са сложени на 12 човека, осъдени на пробация. Общо осигурените устройства са 25о.
Зам.-министър Николай Проданов, шефът на затворите Васил Миладинов и експерти представиха гривните

Това отчетоха от Министерството на правосъдието днес. Това е и финалът на тягостна обществена поръчка, стартирала още през 2017 г. и вече окончателно приключила, като средствата са по ОПДУ.

За разлика от пилотните проекти за електронните гривни, които оставаха собственост на съответните фирми, сегашните са собственост на МП. И те ще се използват не с експериментални цели, а за реално изпълнение на наказания и мерки за неотклонение.
По закон електронни гривни се прилагат за изпълнение на мярката за неотклонение „домашен арест“; спрямо изтърпяващите наказанията си в затворнически общежития и работещи навън, когато нощуват извън общежитието; както и за изпълнение на присъдата пробация, ако съдът е определил пробационните мерки „задължителна регистрация по настоящ адрес“ или „ограничения в свободното придвижване“.
Задължително изискване за използването на електронните гривни е съгласието на разследвания или осъдения. След това с отделно определение съдът разрешава прилагането им. Максималният срок за носенето на гривната от един човек е 6 месеца. Гривните не се свалят, дори и при къпане.
Устройствата, с които вече разполага МП, са за два вида наблюдение – радио-честотен и сателитен контрол.
Прилагането им е започнало от 24 април, когато със заповед на главния директор на затворите Васил Миладинов, са поставени на 12 човека.
Осем от носещите електронни гривни са с пробационна мярка, ограничаваща свободното им придвижване – например имат забрана да напускат домовете си след определен час.
Двама са с наложена забрана да посещават определени места, райони, заведения (също пробационна мярка). Единият тях, например, не може дапосещава игралн зали в района на населеното място, където живее.
Други двама са с пробационна мярка за задължителна регистрация по настоящ адрес. Гривните са сложени, защото единият осъден е трудно подвижен, а другият живее  отдалечено населено място.
Конкретни градове не бяха споменати, казано бе, осъдените са „от София и страната“.
Интересен е профилът на 12-те с електронни гривни – те са на възраст между 18 г. и 40 г., като повечето са между 30 г. и 35 г.
Десет от 12-те ще носят гривните 6 месеца, един – 3 месеца и един – 4 месеца.

About De Fakto

Проверете също

Даниела Марчева: Медиацията пести средства, разтоварва съдебната система и съхранява отношения

С промени в Закона за медиацията и ГПК се въвежда задължителна медиация по 12 вида дела. Това …

Желаещите да участват в конкурс за назначение на 20 прокурори във ВАП и апелативните прокуратури, могат да подават заявления

В „Държавен вестник“, бр. 78 от 30 септември 2022 г., са обнародвани решенията на Прокурорската …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.