Последни новини
Home / Законът / Начало: 12 осъдени на пробация вече са с електронни гривни

Начало: 12 осъдени на пробация вече са с електронни гривни

Defakto.bg
Въведената още през 2016 г. в Закона за изпълнение на наказанията възможност за наблюдение на разследвани и осъдени чрез електронни гривни вече е факт. Първите гривни са сложени на 12 човека, осъдени на пробация. Общо осигурените устройства са 25о.
Зам.-министър Николай Проданов, шефът на затворите Васил Миладинов и експерти представиха гривните

Това отчетоха от Министерството на правосъдието днес. Това е и финалът на тягостна обществена поръчка, стартирала още през 2017 г. и вече окончателно приключила, като средствата са по ОПДУ.

За разлика от пилотните проекти за електронните гривни, които оставаха собственост на съответните фирми, сегашните са собственост на МП. И те ще се използват не с експериментални цели, а за реално изпълнение на наказания и мерки за неотклонение.
По закон електронни гривни се прилагат за изпълнение на мярката за неотклонение “домашен арест”; спрямо изтърпяващите наказанията си в затворнически общежития и работещи навън, когато нощуват извън общежитието; както и за изпълнение на присъдата пробация, ако съдът е определил пробационните мерки “задължителна регистрация по настоящ адрес” или “ограничения в свободното придвижване”.
Задължително изискване за използването на електронните гривни е съгласието на разследвания или осъдения. След това с отделно определение съдът разрешава прилагането им. Максималният срок за носенето на гривната от един човек е 6 месеца. Гривните не се свалят, дори и при къпане.
Устройствата, с които вече разполага МП, са за два вида наблюдение – радио-честотен и сателитен контрол.
Прилагането им е започнало от 24 април, когато със заповед на главния директор на затворите Васил Миладинов, са поставени на 12 човека.
Осем от носещите електронни гривни са с пробационна мярка, ограничаваща свободното им придвижване – например имат забрана да напускат домовете си след определен час.
Двама са с наложена забрана да посещават определени места, райони, заведения (също пробационна мярка). Единият тях, например, не може дапосещава игралн зали в района на населеното място, където живее.
Други двама са с пробационна мярка за задължителна регистрация по настоящ адрес. Гривните са сложени, защото единият осъден е трудно подвижен, а другият живее  отдалечено населено място.
Конкретни градове не бяха споменати, казано бе, осъдените са “от София и страната”.
Интересен е профилът на 12-те с електронни гривни – те са на възраст между 18 г. и 40 г., като повечето са между 30 г. и 35 г.
Десет от 12-те ще носят гривните 6 месеца, един – 3 месеца и един – 4 месеца.

About De Fakto

Проверете също

Адвокат Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет

Известният столичен адвокат  Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС). …

Всички без ГЕРБ задължиха Бойко Борисов да се яви пред парламента

Преди това бе наречен “Джипко Бибитков”, “генералът беглец”, “страхливият заек от Банкя” Със 145 “за” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.