Последни новини
Home / Законът / Европейски магистрати за демокрация и свободи: Създаването на „черен списък“ за съдии е отрицание на върховенството на правото

Европейски магистрати за демокрация и свободи: Създаването на „черен списък“ за съдии е отрицание на върховенството на правото

Defakto.bg

Включването на съдии в „черни списъци“ е отрицание на върховенството на правото и зачертаване на темелите, върху които се гради правовата държава.

Това заявява в декларация авторитетната организация на европейските магистрати за демокрация и свободи (MEDEL), която обединява 24 асоциации на съдии и прокурори от 16 европейски държави, представляваща над 15 000 магистрати.

Матео Салвини

Декларацията, приета по повод отправени заплахи от италианския вицепремиер и министър на вътрешните работи Матео Салвини (същият, който в началото на годината размаха пръст и на спасителите на мигранти), е  говоряща и актуална – включително за ситуации у нас.

 

Декларацията (преводът е на Съюза на съдиите):

На 23 май 2019г., обявен от МEDEL за Ден на тревога за опасностите, грозящи независимостта на правосъдието в Европа, МEDEL прикани да разсъждаваме върху нуждата от независимо и
ефективно правосъдие в цяла Европа и неговото значение за защитата на основните права и свободи на европейските граждани, доколкото в последните години много мрачни знаци се появяват в цяла Европа, вътре и вън от Европейския съюз.
За съжаление, минаха едва няколко дни и се появи друг един шокиращ и тревожен пример на заплахи – атаката на италианския вътрешен министър против съдиите, които издават решения в областта на международната защита на търсещите убежище и мигрантите.
Министърът заяви, че съдии, които произнасят съдебни решения против Министерство на вътрешните работи, трябва да си подадат оставката и да се явят като кандидати на политически избори, а тези съдии, които участват в дебати и семинари или пишат статии или сътрудничат на списания, специализирани в областта на правото и имиграцията, би трябвало да се въздържат или оттеглят от разглеждане на съдебни дела, отнасящи се до материята на имиграционното право, защото техните убеждения влизат в противоречие с политиката на правителството в областта на сигурността и имиграцията.
Такива послания бяха изразени чрез „поименно назоваване и обиждане“ в пресата и социалните медии на съдиите, които са произнесли решенията, завършвайки с тежки обиди и сериозни заплахи за тяхната сигурност.
МEDEL желае да напомни, че макар критиката срещу съдебните решения да е позволена и да съществува правна процедура за тяхното обжалване, според европейските стандарти, „ако изпълнителната и законодателната власт обсъждат съдебните решения, те трябва да избягват критицизъм, който би подкопал независимостта и общественото доверие в съдебната власт. Те трябва също така да избягват действия, които може да поставят под въпрос тяхната готовност да приемат съдебни решения, различни от тези които биха искали да получат при едно предстоящо съдебно обжалване.“
По-нататък, като граждани в демократично общество, съдиите имат правото на свободно на изразяване на тяхното мнение и правото да участват в научни дейности и дебати.
Съдиите имат задължение да защитават правата на лицата и да решават делата, оценявайки доказателствата и тълкувайки закона според техните национални Конституции, Хартата за основните права, Европейската конвенция за човешките права и други национални, европейски и международни релевантни източници на правото, включително съдебната практика на Съда на Европейския съюз в Люксембург и Европейския съд по правата на човека в Страсбург.
Натискът и заплахите срещу съдии са нарушение на принципа за разделение на властите и на принципа за върховенството на закона, който изисква правителствените решения да са съобразени със закона и да подлежат на съдебен контрол, уреден в закон.
МEDEL изразява своята солидарност с всички европейски съдии, които са отдадени на демокрацията, защитата на основните права и върховенството на закона.
11 юни 2019 година

About De Fakto

Проверете също

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Щатът Ню Йорк прие по-строги ограничения за носенето на огнестрелно оръжие

Сенатът на щата Ню Йорк одобри закон,  кйто забранява да се носят скрити оръжия на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.