Последни новини
Home / Законът / Надзирателка осъди затворничка за обида

Надзирателка осъди затворничка за обида

Defakto.bg

Надзирателка в Сливенския затвор осъди затворничка за публично нанесени обиди. Делото е било наказателно, заведено по тъжба на служителката на Министерството на правосъдието. Затворът в Сливен е единственият женски затвор у нас.

С окончателно решение на Сливенския районен съд (необжалвано и влязло в сила) затворничката е осъдена да плати 3 000 лева глоба на хазната и отделно 1 000 лева обезщетение на надзирателката за накърнената чест. Съдът й е наложил и обществено порицание, което да се изпълни чрез окачване на присъдата на информационното табло на затвора, където трябва да стои 7 дни.

Осъдената, изтърпявала наказанието си в Сливен до юли миналата година, не е участвала в процеса и той е воден задочно спрямо нея по чл. 269, ал. 3, т.1, т.2 и т. 4 буква „а“ от НПК – тя не е открита на адреса й, намира се извън България и местоживеенето й е неизвестно. Представлявана е от служебен адвокат.

За воденото дело и присъдата съобщиха от Синдиката на служителите на затворите в България.

Това не е първото спечелено от надзирател дело за нанесени обиди от затворник. Миналата година Врачанският районен съд осъди лишен от свобода, псувал надзирател, на 5 000 лева глоба.

Първоначално наказателното дело в Сливен е било прекратено от районния съд, но окръжният съд отменя прекратяването.

Конкретната случка е от декеври 2017 г. Тогава, по време на прием от инспектор по социални дейности, затворничката А. започнала да блъска по вратата и да крещи, че трябва незабавно да я приемат. Надзирателката К. я спряла – при инспектора имало друга лишена от свобода. Последвало ново блъскане, придружено с обилни псувни (адресирани към надзирателката). В съдебния акт те са цитирани дословно, Де факто ще се въздържи, от хигиенни съображения. Най-меките изрази са: „боклук, ще ти скъсам пагоните!“ Обидите са произнесени пред ред свидетели – служители на затвора и лишени от свобода.

В пледориарията си пред съда служебният адвокат на подсъдимата заявява, че тя е виновна и е извършила престъплението по чл. 148, ал. 1, т.1 и 3 от НК – обида, нанесена публично, на длъжностно лице при и по повод изпълнение на службата му. Защитникът настоява само за намаляване на исканото от надзирателката обезщетение.

Съдът приема, че престъплението е категорично доказано и не открива смекчаващи отговорността обстоятелства.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Парламентът прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона

Народното събрание прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона. Единият е Законопроект за …

ВАС остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил за ТЕЦ „Бобов дол“  

Върховният административен съд остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил по административно дело …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.