Последни новини
Home / Законът / ВСС върна за преразглеждане оценката за работата на съдия Милен Василев

ВСС върна за преразглеждане оценката за работата на съдия Милен Василев

Defakto.bg

С 6 на 5 гласа Съдийската колегия на ВСС върна за нова атестация преписката на известен магистрат. Става дума за съдията от Софийския апелативен съд Милен Василев, който в заявление до колегите си бе оповестил “делото за 102 милиона лева”, свързано с КТБ.

Оттогава Василев попада в драматични ситуации, включително и да е подсъдим по дело за клевета, заведено от председателя на САС Даниела Дончева. На първа инстанция то бе прекратено в Пловдивския районен съд, където прецениха, че в случая магистратът Василев има функционален имунитет, тъй като е повдигал и коментирал проблеми, свързани със службата. Това определение е оспорено пред окръжния съд в Пловдив.

Милен Василев се спъна и в атестацията за работата му. Конкретно ресорната комисия КАК предлагаше 93 точки (в рамките на отличната оценка), а кадровикът Драгомир Кояджиков настояваше оценката да падне с една степен надолу (да стане 89 точки), понеже съдията използвал обиден и недопустим език, обвинявал ръководството си в корупция без доказателства и лепял “разни бележки”. Василев поиска извинение от Кояджиков, той отказа, не си направи и отвод. Драматизмът допълнително се усилваше от становището на Етичната комисия на САС, според което този съдия хем е груб и обижда, хем поведението му не било проблемно. За това преписката бе върната за изпращане на ясно етично становище.

Днес се оказа, че комисията на САС го е изготвила и изпратила и то очевидно е положително за Милен Василев. На базата на това магистратът бе поискал връщане на атестационната преписка на Комисията по атестирането и конкурсите за нова оценка.

Прие се, макар и с минимално мнозинство.

About De Fakto

Проверете също

Проф. Емилия Друмева: Всички съдебни състави, а не само върховните, трябва да се обръщат към Конституционния съд

Освен право на индивидуална конституционна жалба на всеки български граждани, проектът за промени в Конституцията, …

841 от 1531 прокурори избраха Евгени Иванов във ВСС

Общо 117 магистрати пуснали недействителен глас, 573 не са гласували С гласовете на 841 от …

Един коментар

  1. Адвокат

    Много обидно и грубо спрямо неправилните адвокати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.