Последни новини
Home / Законът / ВСС върна за преразглеждане оценката за работата на съдия Милен Василев

ВСС върна за преразглеждане оценката за работата на съдия Милен Василев

Defakto.bg

С 6 на 5 гласа Съдийската колегия на ВСС върна за нова атестация преписката на известен магистрат. Става дума за съдията от Софийския апелативен съд Милен Василев, който в заявление до колегите си бе оповестил „делото за 102 милиона лева“, свързано с КТБ.

Оттогава Василев попада в драматични ситуации, включително и да е подсъдим по дело за клевета, заведено от председателя на САС Даниела Дончева. На първа инстанция то бе прекратено в Пловдивския районен съд, където прецениха, че в случая магистратът Василев има функционален имунитет, тъй като е повдигал и коментирал проблеми, свързани със службата. Това определение е оспорено пред окръжния съд в Пловдив.

Милен Василев се спъна и в атестацията за работата му. Конкретно ресорната комисия КАК предлагаше 93 точки (в рамките на отличната оценка), а кадровикът Драгомир Кояджиков настояваше оценката да падне с една степен надолу (да стане 89 точки), понеже съдията използвал обиден и недопустим език, обвинявал ръководството си в корупция без доказателства и лепял „разни бележки“. Василев поиска извинение от Кояджиков, той отказа, не си направи и отвод. Драматизмът допълнително се усилваше от становището на Етичната комисия на САС, според което този съдия хем е груб и обижда, хем поведението му не било проблемно. За това преписката бе върната за изпращане на ясно етично становище.

Днес се оказа, че комисията на САС го е изготвила и изпратила и то очевидно е положително за Милен Василев. На базата на това магистратът бе поискал връщане на атестационната преписка на Комисията по атестирането и конкурсите за нова оценка.

Прие се, макар и с минимално мнозинство.

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Един коментар

  1. Адвокат

    Много обидно и грубо спрямо неправилните адвокати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.