Последни новини
Home / Законът / Иво Прокопиев: Прокуратурата използва закона за тормоз и репресия срещу мен

Иво Прокопиев: Прокуратурата използва закона за тормоз и репресия срещу мен

Defakto.bg

Търси се единствено негативен ефект за някакво публично назидание, заяви издателят

 

От България бягат младите, бягат опитните, способните и успелите, панически бягат хората с капитал. По 4 млрд. евро годишно нетно бягат от страната, защото средата за бизнес е невъзможна и абсурдна и има развал на институционалната среда”.  Така пред bTV  съиздателят на “Дневник” и “Капитал” и мажоритарен собственик на “Алфа финанс холдинг” Иво Прокопиев описа бизнес климата в страната. Той коментира показната акция на прокуратурата преди дни в офиса на холдинга.

Миналата седмица спецпрокурори влязоха в бизнес център, където се помещава фирма, свързана с бизнесмена.  Наблюдаващият прокурор обясни, че акцията е част от разследване, свързано с предприятието Каолин.

“Тя (прокуратурата) използва най-разнообразни, привидно законови средства, за сплашване и налагане на репресия върху мен, фирмите и медиите, които издавам. Търси се единствено негативен ефект за някакво публично назидание и тормоз,  заяви Прокопиев. По думите му става въпрос за “циркаджийско искане”за   предоставяне на документи, които са от периода 2000-2001 г. и които са за покупка и продажба на акции.

Прокопиев уточни, че е обвиняем за пране на пари за това, че управителният съвет на “Алфа финанс” е трябвало да знае при продажбата на “Каолин” през 2013 г., че компанията е била придобита в нарушение на закона 13 г. по-рано.  “Управителният съвет знаеше точно обратното, защото прокуратурата е водила дела и на три инстанции съдът се е произнесъл, че по сделката няма нарушения”, каза той. “Алфа финанс” знае това от съда”, подчерта Прокопиев и прогнозира, че от обвиненията срещу него “нищо няма да излезе”. Напомни, че сделката е с голям германски инвеститор, анализът й е направен от две световни юридически компании и е минала през борсата.  Преди това компанията е била регулирана като концесионер на подземни богатства и като публично дружество, чиито акции се търгуват на борсата. Целият този период приключва през пролетта на 2013 г.

В по-голямата част от него Каолин е била публична компания, която се регулира практически като банките. ” През цялото това време не само сме били под надзор, а сме били интензивно проверявани от данъчните власти и от Комисията за финансов надзор”, каза. И в този смисъл цялата драматизация, която сега се създава, е напълно безплодна и ненужна, коментира Прокопоиев.  Той заяви още, че търсеният ефект е атака срещу репутацията му.  По думите му неслучайно заедно с прокуратурата на място са дошли “един определен тип жълти медии под контрола на ДПС и Делян Пеевски”, които са отразявали  събитията шумно и кресливо. Идеята, че може да има свободно предприемачество, което не е част от корупционния модел, който владее държавата, не им харесва и се опитват по всякакъв начин да докажат, че успех извън обществените поръчки в България не е възможен.  “Такива са правилата и всеки, който се опитва да играе по нормалния начин, ще бъде наказан и демонстративно атакуван, за да видят другите, че така не трябва”, каза още Иво Прокопиев.

Той е завел дело срещу България в Европейския съд за правата на човека за незаконните действия на КПКОНПИ срещу него. След като му наложи запор за над 200 милиона лева, комисията протака внасянаето на иск за конфискация в съда, където Прокопиев може да се защити, обясни той.  За това и жалбата в  Страсбург цели да постигне морално удовлетворение, а не  имуществен  резултат, каза той.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата отново поиска заличаване на „Български национален съюз Еделвайс”

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе жалба срещу отказа на  Софийски градски съд да прекрати регистрацията …

И на първо, и на второ четене: Депутатите дадоха служебни паспорти на членовете на ВСС

Шофьорските книжки с изтичащ срок ще се подновяват за 3 дни, но от 1 септември …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.