Последни новини
Home / Законът / Иво Прокопиев: Прокуратурата използва закона за тормоз и репресия срещу мен

Иво Прокопиев: Прокуратурата използва закона за тормоз и репресия срещу мен

Defakto.bg

Търси се единствено негативен ефект за някакво публично назидание, заяви издателят

 

От България бягат младите, бягат опитните, способните и успелите, панически бягат хората с капитал. По 4 млрд. евро годишно нетно бягат от страната, защото средата за бизнес е невъзможна и абсурдна и има развал на институционалната среда“.  Така пред bTV  съиздателят на „Дневник“ и „Капитал“ и мажоритарен собственик на „Алфа финанс холдинг“ Иво Прокопиев описа бизнес климата в страната. Той коментира показната акция на прокуратурата преди дни в офиса на холдинга.

Миналата седмица спецпрокурори влязоха в бизнес център, където се помещава фирма, свързана с бизнесмена.  Наблюдаващият прокурор обясни, че акцията е част от разследване, свързано с предприятието Каолин.

„Тя (прокуратурата) използва най-разнообразни, привидно законови средства, за сплашване и налагане на репресия върху мен, фирмите и медиите, които издавам. Търси се единствено негативен ефект за някакво публично назидание и тормоз,  заяви Прокопиев. По думите му става въпрос за „циркаджийско искане“за   предоставяне на документи, които са от периода 2000-2001 г. и които са за покупка и продажба на акции.

Прокопиев уточни, че е обвиняем за пране на пари за това, че управителният съвет на „Алфа финанс“ е трябвало да знае при продажбата на „Каолин“ през 2013 г., че компанията е била придобита в нарушение на закона 13 г. по-рано.  „Управителният съвет знаеше точно обратното, защото прокуратурата е водила дела и на три инстанции съдът се е произнесъл, че по сделката няма нарушения“, каза той. „Алфа финанс“ знае това от съда“, подчерта Прокопиев и прогнозира, че от обвиненията срещу него „нищо няма да излезе“. Напомни, че сделката е с голям германски инвеститор, анализът й е направен от две световни юридически компании и е минала през борсата.  Преди това компанията е била регулирана като концесионер на подземни богатства и като публично дружество, чиито акции се търгуват на борсата. Целият този период приключва през пролетта на 2013 г.

В по-голямата част от него Каолин е била публична компания, която се регулира практически като банките. “ През цялото това време не само сме били под надзор, а сме били интензивно проверявани от данъчните власти и от Комисията за финансов надзор“, каза. И в този смисъл цялата драматизация, която сега се създава, е напълно безплодна и ненужна, коментира Прокопоиев.  Той заяви още, че търсеният ефект е атака срещу репутацията му.  По думите му неслучайно заедно с прокуратурата на място са дошли „един определен тип жълти медии под контрола на ДПС и Делян Пеевски“, които са отразявали  събитията шумно и кресливо. Идеята, че може да има свободно предприемачество, което не е част от корупционния модел, който владее държавата, не им харесва и се опитват по всякакъв начин да докажат, че успех извън обществените поръчки в България не е възможен.  „Такива са правилата и всеки, който се опитва да играе по нормалния начин, ще бъде наказан и демонстративно атакуван, за да видят другите, че така не трябва“, каза още Иво Прокопиев.

Той е завел дело срещу България в Европейския съд за правата на човека за незаконните действия на КПКОНПИ срещу него. След като му наложи запор за над 200 милиона лева, комисията протака внасянаето на иск за конфискация в съда, където Прокопиев може да се защити, обясни той.  За това и жалбата в  Страсбург цели да постигне морално удовлетворение, а не  имуществен  резултат, каза той.

About De Fakto

Проверете също

Комисарят по човешките права на СЕ призовава властите за по-добра защита на жертвите от домашно насилие

В писмо до българските власти комисарят по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович …

ВКС с тълкувателно решение за постановленията при възлагане на недвижими имоти при публична продан

   С Тълкувателно решение № 6/2020 г. от 20.05.2022 г. по Тълкувателно дело № 6/2020 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.