Последни новини
Home / Законът / Кадровиците освободиха член на КАК – участва в конкурс за повишение

Кадровиците освободиха член на КАК – участва в конкурс за повишение

Defakto.bg

Съдийската колегия на ВСС освободи Петя Рушанова-Колева като член на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК).

Това стана по молба на самата Рушанова, която обаче бе под условие. Кадровиците приеха, че в случая място за колебание няма и Петя Рушанова-Колева се връща като съдия в апелативния специализиран съд.

Поводът за трансформацията е решение на Върховния административен съд отпреди дни, с което бе отменено повишението на Бонка Янкова в Наказателната колегия на Върховния касационен съд. Янкова бе сред спечелилите конкурса за 4 вакантни длъжности в тази колегия на ВКС, но резултатите бяха оспорени от други претенденти. А ВАС отмени специално нейното назначение, защото докато се е провеждал конкурсът, Янкова е била член на Комисията по атестирането и конкурсите и това я е поставило в етичен конфликт. Дали е участвала в конкретната конкурсна комисия или в изработването на атестации специално за това състезане е без значение.

При това положение назначенията на останалите трима спечелили конкурса за Наказателната колегия на ВКС – Красимира Медарова, Невена Грозева и Надежда Трифонова изглеждат безспорни. Но Съдийската колегия на ВСС трябва да назначи нов човек на мястото на Бонка Янкова. Следващият в класирането е военният съдия от Пловдив Даниел Луков, а след него идват Петя Колева-Рушанова и Елена Каракашева, зам.-председател на Софийския апелативен съд. Кадровиците решиха, че и за тримата трябват да бъдат изготвени становища на етичните комисии и тогава да се пристъпи към гласуването им. Именно това прави невъзможно и по-нататъшното пребиваване на съдия Рушанова като член на КАК.

Отличие

Златен почетен знак и парична награда получава дъгогодишинят председател на окръжния съд в Сливен Къню Жеков, който се пенсионира.

По-любопитното при него бе друго – по предложение на председателя на ВАС Георги Чолаков кадровиците направиха компромис и отложиха момента на излизане в заслужен отдих с един ден. Причината е прозаична – от 1 юли таванът на пенсиите се индексира и става 1 200 лева. А тъй като става дума само за един ден, членовете на ВСС приеха, че няма да създават излишни проблеми на дългогодишния съдия и да го принуждават пост фактум да си търси увеличението.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.