Последни новини
Home / Законът / Кирилов си е оставил „отворена врата“, ако процедурата „се изкриви“ – ще предлага главен прокурор

Кирилов си е оставил „отворена врата“, ако процедурата „се изкриви“ – ще предлага главен прокурор

Defakto.bg

Ако процедурата за избор на главен прокурор тръгне да се изкривява, съм си оставил правото да предложа кандидатура. Това обяви  министърът на правосъдието Данаил Кирилов пред бТВ във вторник.

По повод  отказа му да предложи кандидат за главен прокурор, Кирилов коментира: „Смятам, че кандидатурите трябва да бъдат номинирани от съдебната система. Тук изпълнителната власт, конкретно министърът на правосъдието би следвало да се въздържа в максимална степен. Помислете как би се възприела една кандидатура представена от министър на правосъдието. Тя веднага ще бъде атакувана, че това е кандидатурата на управляващото мнозинство“, каза Кирилов. Според него една такава процедура отваря проявлението на множество страсти, част от които са извън логиката, морала и правото. „Запазил съм си правото и винаги правя уточнение, за да има една нормална процедура. Ако тя тръгне да се изкривява по някакъв начин, си оставям вратата отворена. Тя е отворена и съобразно закона“, допълни министърът.

Водещият пропусна да изясни  защо след като правосъдния министър, който е от изпълнителната власт,  трябва да се въздържа да предлага  кандидати за главен прокурор,  Данаил Кирилов е отредил в проекта си право да  иска отстраняване  на „тримата големи“ в съдебната власт.   Не беше поставен и въпросът дали разследването на главния прокурор, предвидено в проекта „Кирилов“ отговаря на европейската препоръка за независимо разследване на Обвинител №1 в случаи на извършено престъпление.  Според проекта „Кирилов“ това трябва да правят подчинени на главния прокурор прокурори – обстоятелство, което изключва независимостта на разследващите, коментират предложението юристи от всички гилдии.

Министърът се надява, че  мониторинга над съдебната система ще бъде прекратен в края на мандата на настоящата Европейска комисия, защото нейният председател Жан-Клод Юнкер е обещал. Кирилов е  провел едночасов разговор по темата с еврокомисаря по правосъдието Вера Йоурова миналата седмица.  „Йоурова ми каза, че има пет фактора за приключване на механизма и пет фактора, които работят против вас“, бяха думите на Кирилов.
Най-важният от тях според него не засяга България, а е в международната конюнктура и проблемите с върховенството на правото в други страни членки на ЕС, сред които Румъния, Унгария и Полша.

Каузата за отпадане на мониторинговия доклад за България не е само моя кауза, а на цялата държава. Тази кауза беше възприета от всички евродепутати в досегашния европарламент, включително беше подкрепена и от настоящия вицепрезидент, когато беше евродепутат. С оглед времето, което изпълнявам длъжността министър на правосъдието, залагам себе си за постигането на тази цел и смятам, че няма друг начин да заявя, че ще работя добросъвестно за постигането на тази цел, освен да заявя, че ако мониторинга не отпадне, аз бих си подал оставката„, коментира Данаил Кирилов.

Попитан дали президентът не се опитва да влияе на процедурата за избор на главен прокурор с кръглата маса, която организира, министърът на правосъдието посочи, че е малък да оценява инициативите на президент и премиер. „Ще кажа следното: всяка една от другите институции трябва да прояви една въздържаност в тази процедура.

„Не ми е известно Емил Радев да е кандидат за главен прокурор, отговори министърът по повод изявлениеот на Татяна Дончева, че това име се спряга в средите на ГЕРБ за поста. „От такъв маниер на говорене ми се струва, че някой иска предварително да го включи и така да отпадне възможността за реално участие. Пак казвам, за да не остане нюанс, съмнение, че някой се опитва да зарази или предреши процедурата“, каза Кирилов.  „Не може кандидатът за главен прокурор да има политически нюанс, привкус, адресат и т.н.“, гарантира Кирилов.

Тук отговорността е персонална, по-самотно е, разбира се, защото в парламента има парламентарна група, журналисти, публика, пряк досег.  Тук е по-различно заради голямата администрация –  има над 5000  служители„, коментира работата си като министър Данаил Кирилов.

About De Fakto

Проверете също

КС допусна искането на президента срещу „енергийните вноски“ върху вноса и транзита на природен газ през България

Единодушно с 10 гласа КС допусна за разглеждане исканет он държавния глава срещу   „енергийни вноски“ …

Мнозинството българи не разбират нуждата от промени в Конституцията, 74 на сто не одобряват смяна на националния празник

Мнозинството от българите не разбират нуждата от промени в Конституцията, а 95% нямат или имат …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.