Последни новини
Home / Законът / Константин Каменаров наел трима адвокати да защитават БНТ от Валя Ахчиева

Константин Каменаров наел трима адвокати да защитават БНТ от Валя Ахчиева

Defakto.bg
Бившият шеф на БНТ К. Каменаров. Той освободи поста, след като окончателно бе признат за виновен от съда, че е шофирал в нетрезво състояние.

В Софийския районен съд днес бе гледано  делото по жалба на журналистката Валя Ахчиева срещу дисциплинарното й наказание  “ предупреждение за уволнение“,  наложено от бившия директор на БНТ  Константин Каменаров.  През януари т.г. той  свали предаването „Открито“, единственото за разследваща журналистика в  БНТ, а като причина посочи именно наказанието, което бе наложил на Ахчиева за нарушения на правилата и трудовата дисциплина в последното така и неизлъчено разследване. В съда стана ясно, че  БНТ е сключила договор за правна защита с адвокатски колектив „Попов и съдружници“, а трима адвокати от кантората са ангажирани със защитата на наложено наказание от  бившия шеф на БНТ. Днес се  яви само един от тях, който заяви че Каменаров поддържа наказанието.  Подробно бе разпитан свидетелят Орлин Стоименов, поискан от Валя Ахчиева,  за технологичните и други правила в телевизията.

В края на заседанието съдията се обърна към двете страни с въпроса –  не е ли възможно да се споразумеят, след като ръководството на телевизията вече е ново.  Ахчиева заяви, че не би могла да направи това,  а адвокатът на БНТ каза, че няма информация какви  са нагласите на сегашния и.д.  шеф на телевизията.

След заседанието Валя Ахчиева заяви пред журналисти, че иска от съда да отмени наказанието й,  защото не е извършила нарушение, а е изпълнила задължението си на разследващ журналист. „Наказана съм заради това, че съм си позволила да направя експертиза на бетон от един незаконен бетонов център.  И една независима лаборатория да ми отговори на въпроса – има ли опасност за живота на хората, които са си построили къщи с този бетон?  Не съм направила разход, защото лабораторията  поиска да направи експертизата за БНТ безвъзмезно, тъй като темата има изключителна обществена значимост„.

Удивително е, че Ахчиева е наказана не защото разходът е направен ,  а защото ако би бил направен с него тя щяла да нанесе за щети за 800 лева на БНТ.

Според  Валя Ахчиева ситуацията е пределно ясна:  „Толкова е абсурдно това наказание, че веднага става ясно – бившият генерален директор просто е търсил аргументи, за да свали „Открито“ и моите разследвания от екран. Това беше вътрешната политика на Каменаров  – разчиства неудобните за него“

Журналистката каза  още, че води делото срещу  незаконното наказание,  за да премахне формалната предпоставка,  която би попречила на  новото ръководство да върне авторското й предаване „Открито“ на екран.

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът поиска от държавата спешна компенсация за тройно по-високите сметки за газ

Омбудсманът Диана Ковачева настоя пред служебния министър-председател Гълъб Донев и служебния министър на енергетиката Росен …

Изолацията на болни от COVID-19 и контактните лица намалява от днес – 18 август

Продължителността на изолацията на болни от COVID-19, както и карантината за контактните лица, се съкращава …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.