Последни новини
Home / Законът / Бивши шефове на АПИ отиват на съд по обвинение за близо 31 мил. лв., нанесени щети

Бивши шефове на АПИ отиват на съд по обвинение за близо 31 мил. лв., нанесени щети

Defakto.bg

Софийската градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу три длъжностни лица от Агенция “Пътна Инфраструктура” за безстопанственост в особено големи размери.

Според обвинителния акт  Лазар Лазаров умишлено не е положил достатъчно грижи за възложената му работа по изграждане на магистрала “Марица”, докато е бил председател на Управителния съвет на АПИ, и от това са последвали щети за Министерството на транспортна и информационните технологии в особено големи размери – 30 813 647 лв.

Обвинението определя случая като особено тежък и поради тази причина Лазаров е привлечен към наказателна отговорност по по-тежката правна квалификация за безстопанственост.

Ако бъде признат за виновен, подсъдимият може да получи наказание лишаване от свобода от 3 до 12 години.

Другите двама – Дончо Атанасов и Илиана Захариева, също са обвинени за безстопанственост в особено големи размери,  но в качеството си на членове на Управителния съвет на АПИ.
Ако бъдат признати за виновни може да получат от три до 10 години затвор, сочи  държавното обвинение.

Пълният текст на съобщението: 

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС)  обвинителен акт срещу три длъжностни лица от Агенция „Пътна инфраструктура“ за безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай –  престъпление по чл.219 ал.4 вр. ал.1 от НК. Съобщението е на държавното обвинение.

Лазар Л. е предаден на съда за това, че 07.08.2014г. -17.02.2015г. в качеството си на председател на Управителния съвет на АПИ, умишлено не е положил достатъчно грижи за възложената му работа по изграждане на магистрала „Марица“,  и от това са последвали щети за Министерство на транспортна и информационните технологии в особено големи размери -30 813 647 лева., и случаят е особено тежък.

Тъй като осъщественото от него деяние е умишлено, той е привлечен към наказателна отговорност по по-тежката правна квалификация за безстопанственост- чл. 219 ал.4 вр. ал.3 вр. ал.1 от НК.

Ако бъде признат за виновен Лазар Л. може да получи наказание лишаване от свобода“ от 3 /три/ до 12 /дванадесет/  години и „лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност и „лишаване от право да упражняват определена професия или дейност“.

Дончо А. и Илиана З. са предадени на съд, затова, че  периода 23.01.2014г. до 26.01.2015г. в качеството си на членове на Управителния съвет на АПИ, при условията на независимо съпричинителство,  не са положили достатъчно грижи за възложената им работа по изграждане на магистрала „Марица“,  и от това са последвали щети за Министерство на транспортна и информационните технологии в особено големи размери -30 813 647 лева., и случаят е особено тежък.

Ако бъдат признати за виновни Дончо А. и Илиана З. могат да получат наказание „лишаване от свобода“ от 3 /три/ до 10 /десет/  години и „лишаване от право да заемат определена държавна или обществена длъжност и „лишаване от право да упражняват определена професия или дейност“.

About De Fakto

Проверете също

Окончателно “Невинен!” за студент, изписал на паметник: “Добре дошли, бежанци!”

Върховният касационен съд потвърди оправдателната присъда за студента Траян Димитров, обвинен в хулиганство заради изписването …

Бойко Рашков в НС: Използвани са всякакви способи за следене на протестиращите граждани и политици

  Още днес в Народното събрание вътрешният министър Бойко Рашков ще предостави част от доказателства …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.