Последни новини
Home / Законът / И КПКОНПИ започнала проверка срещу Иван Гешев заради делото „Младост“

И КПКОНПИ започнала проверка срещу Иван Гешев заради делото „Младост“

Defakto.bg

След съдебния Инспекторат, и КПКОНПИ е започнала проверка срещу зам.-главния прокурор Иван Гешев, съобщават от гражданското сдружение „Боец“.

„Днес бяхме уведомени официално, че КПКОНПИ са образували проверка срещу зам. главният прокурор Иван Гешев по сигнала на БОЕЦ за връзките на неговата съпруга със съдружника на Ваклин – главен свидетел на прокуратурата по делото Иванчева-Петрова“, заявяват от сдружението.

Де факто попита антикорупционната комисия за образуваната проверка. Отговорът оттам бе: По закон нямаме право да обявяваме нито имената на подателите на сигналите, нито самите сигнали. Ерго, няма как да отговорят и на въпроса за същината на проверката.

От самия „Боец“ разкриват следното. Сигналът, внесен на 20 май до Върховната касационна прокуратура, се основава на публикация на Фрогнюз за бизнес връзки на жената, с която живее Иван Гешев, със съдружник на строителния предприемач Александър Ваклин. Като това обстоятелство не е декларирано от зам.главния прокурор, при активното му участие в акцията и последвалото разследване срещу кметиците на „Младост“ Десислава Иванчева и Биляна Петрова, в което Ваклин е основен прокурорски  свидетел. (А именно и основно на базата на неговите показания бяха четени и присъди на първа инстанция). По същия повод, както Де факто писа, бе образувана и проверка на Инспектората към ВСС.

Конкретно за движението на сигнала им в прокуратурата, а оттам и в КПКОНПИ, от „Боец“ съобщават, че на 27 май, веднага след евроизборите, прокуратурата е разпоредила на антикорупционната комисия „да извърши проверка за конфликт на интереси и други извършени нарушения от Иван Гешев“. „Това се случва буквално дни, след като бяхме уведомени, че и ИВСС са образували проверка срещу Гешев по сигнал на БОЕЦ“, допълват от сдружението.

Срещу зам.-главния прокурор има и производство в Комисията за защита от дискриминация, започнало по жалба от ромския активист Христо Николов, отново във връзка с гръмкото дело „Младост“. В този случай става дума за коментар на Гешев пред БНТ, че „такаправят всички подсъдими така правят включително и циганите по делата“, след като Петко Дюлгеров се отрече пред съда от най-първите си показания, дадени в деня на акцията срещу кметиците, като получени под натиск. По това производство се очаква произнасянето на КЗД.

About De Fakto

Проверете също

Да 21 октомври ВКС приема заявления за избор на един член на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия

До 21.10.2022 г. във ВКС ще се приемат заявления за участие в процедура за избор …

Министър Зарков решава проблеми, поставени от синдикати на затворите

Какво бе направено и какво предстои в социалния диалог между синдикати и Министерството на правосъдието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.