Последни новини
Home / Законът / Окончателно: Парламентът забрани шума между 14.00 и 16.00 часа през деня и от 23.00 часа вечерта до 8.00 часа сутринта

Окончателно: Парламентът забрани шума между 14.00 и 16.00 часа през деня и от 23.00 часа вечерта до 8.00 часа сутринта

Defakto.bg

Глобите за нарушения са сериозни, стигат до 12 000 лева

Вече няма да има фигаро тук, фигаро там, работата на МВР е облекчена, заяви вносителят на поправките Валери Симеонов

Народното събрание окончателно забрани във времето между 14.00 и 16.00 часа през деня и между 23.00 часа вечерта и 8.00 часа сутринта в близост до жилищни сгради да се прави озвучаване на открито и да се извършат шумни дейности, включително строителни. Глобите достигат до 12 000 лева.

Текстовете, инициирани от вицепремиера тогава Валери Симеонов, минаха на второ четене близо година след първото гласуване.

Часовите ограничения за шума няма да важат за жп гари, аерогари, автогари, морски гари и при използване на системи за предупреждение и оповестяване на населението при бедствия. С редакционна поправка на ДПС от обхвата на законопроекта бяха изключени и религиозните храмове.

Промените в закона предвиждат и сериозни  глоби за нарушителите –

от 500 до 1 000 лв. ще бъде глобата за физическите лица, а за юридическите лица и едноличните търговци – от 3 000 до 6 000 лв. При повторно нарушение обаче размерът скача драстично, като имуществената санкция за физическите лица става от 2 000 до 6 000 лв, а за юридическите – от 5 000 до 12 000 лв.

За посочените периоди се въвежда и изрична забрана за строителството, освен ако не е регламентирано в специална наредба на съответния общински съвет.

Контролът в периода на пълна забрана за вдигане на шум се възлага на органите на МВР.

„Гордея се, че това е един от малкото закони за шума, приети в Европейския съюз. Смятам, че с нормите, които въвеждаме, допринасяме много за превръщането на България в държава флагман в борбата срещу това вредно явление“, заяви Симеонов,.Вносителят на промените в Закона за шума Валери Симеонов коментира, че  гражданите ще си отдъхнат, а контролът ще стане по-ефективен.   По думите му полицейските органи ще бъдат улеснени при контрола на заведенията и при публични мероприятия.

Досега действащият закон не беше ефективен. Така че един път се освобождава държавен ресурс в лицето на други служби, втори път органите на МВР могат да извършват своето действие еднократно. И пиесата става едноактова. Няма Фигаро тук, Фигаро там. Има констатиране на нарушение при отказ за спиране на озвучаването, запечатване на заведението“, каза още Симеонов.

 

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.