Последни новини
Home / Законът / Срещи на евроемисарите у нас: Изборът на нов главен прокурор коментиран с членове на ВСС

Срещи на евроемисарите у нас: Изборът на нов главен прокурор коментиран с членове на ВСС

Defakto.bg

Предстоящият избор на нов главен прокурор и одобрената хронограма към него (след изненадващото изместване на датата на вота с три седмици напред) е била една от темите, обсъждани от представители на ВСС и на експерната мисия на ЕК. Това съобщават от съдебния съвет.

Другите теми са били също преобладаващо кадрови – евроемисарите са се интересували и от предстоящия вот за други ключови позиции, на апелативен прокурор на София, шефове на специализираната и на апелативната спецпрокуратура.

Вчера представителите на ЕК се срещнаха с председателя на ВКС Лозан Панов.

Дни преди пристигането на новата мисия (от чиито заключения включително зависи и дали мониторингът ще отпадне, както много се надяват управляващите) правосъдният министър Данаил Кирилов огласи проекта за търсене на отговорност на „ттримата големи“ в Темида. Той вече бе остро критикуван от 10 авторитетни неправителствени организации, включително заради неизпълнение на решение на Евросъда в Страсбург за осигуряване на независимо разследване срещу главния прокурор у нас. Утре по темата за изпълнението на решенията на ЕСПЧ ще се проведе кръгла маса с участието на представители на Съвета на Европа.

Съобщението на ВСС за срещата с мисията на ЕК:

„Представители на Висшия съдебен съвет и на експертната мисия на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и оценка (МСО) обсъдиха предприетите действия и постигнатите резултати в областта на независимостта на съдебната система и продължаване на съдебната реформа.

В работната среща участваха Боян Магдалинчев – представляващ ВСС,  Даниела Машева, Калина Чапкънова, Даниела Марчева и Атанаска Дишева, определени с решение на Пленума на ВСС по протокол № 12/30.05.2019 г. Екипът на Европейската комисия бе в състав: Уилям Слийт – директор на дирекция, Генерален секретариат на ЕК, Жулиен Муние – началник на отдел, Генерален секретариат, Туе Фосдал – Генерален секретариат, Томас Гарсия – отговорник за България по МСО, Сара Панели – Генерална дирекция „Правосъдие и потребители“, Виктор Иванов – Генерална дирекция „Миграция и вътрешни работи“ и Димитър Беличев – Европейска служба за борба с измамите.

Коментирани бяха напредъкът и постигнатите резултати в областта на независимостта на съдебната власт, продължаването на съдебната реформа и корупцията на ниските нива на администрацията. Сред акцентите бяха предстоящата процедура за избор на главен прокурор на Република България и приетата Хронограма за провеждането ѝ; реформата на съдебната карта по отношение на районните прокуратури; преодоляването на неравномерната натовареност в съдилищата; електронното правосъдие; процедурите за избор на административни ръководители на Апелативна прокуратура – София, Апелативна специализирана прокуратури и Специализираната прокуратура; състава, правомощията и функциите на бъдещия Съвет за координация и сътрудничество между изпълнителната, съдебната и законодателната власт; предложените от министъра на правосъдието промени в НПК и ЗСВ, свързани със започване на наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер и за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на ВКС, председателя на ВАС и главния прокурор.

В края срещата представляващият ВСС подчерта, че оценява обективността в докладите на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и оценка и заяви, че Висшият съдебен съвет, чрез Пленума и колегиите си, ще продължи активно да работи, като застава зад всеки един магистрат, и в рамките на своите компетенции и правомощия ще търси разрешаване на всеки един проблем, свързан с органите на съдебната власт.“

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.