Последни новини
Home / Законът / Срещи на евроемисарите у нас: Изборът на нов главен прокурор коментиран с членове на ВСС

Срещи на евроемисарите у нас: Изборът на нов главен прокурор коментиран с членове на ВСС

Defakto.bg

Предстоящият избор на нов главен прокурор и одобрената хронограма към него (след изненадващото изместване на датата на вота с три седмици напред) е била една от темите, обсъждани от представители на ВСС и на експерната мисия на ЕК. Това съобщават от съдебния съвет.

Другите теми са били също преобладаващо кадрови – евроемисарите са се интересували и от предстоящия вот за други ключови позиции, на апелативен прокурор на София, шефове на специализираната и на апелативната спецпрокуратура.

Вчера представителите на ЕК се срещнаха с председателя на ВКС Лозан Панов.

Дни преди пристигането на новата мисия (от чиито заключения включително зависи и дали мониторингът ще отпадне, както много се надяват управляващите) правосъдният министър Данаил Кирилов огласи проекта за търсене на отговорност на „ттримата големи“ в Темида. Той вече бе остро критикуван от 10 авторитетни неправителствени организации, включително заради неизпълнение на решение на Евросъда в Страсбург за осигуряване на независимо разследване срещу главния прокурор у нас. Утре по темата за изпълнението на решенията на ЕСПЧ ще се проведе кръгла маса с участието на представители на Съвета на Европа.

Съобщението на ВСС за срещата с мисията на ЕК:

„Представители на Висшия съдебен съвет и на експертната мисия на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и оценка (МСО) обсъдиха предприетите действия и постигнатите резултати в областта на независимостта на съдебната система и продължаване на съдебната реформа.

В работната среща участваха Боян Магдалинчев – представляващ ВСС,  Даниела Машева, Калина Чапкънова, Даниела Марчева и Атанаска Дишева, определени с решение на Пленума на ВСС по протокол № 12/30.05.2019 г. Екипът на Европейската комисия бе в състав: Уилям Слийт – директор на дирекция, Генерален секретариат на ЕК, Жулиен Муние – началник на отдел, Генерален секретариат, Туе Фосдал – Генерален секретариат, Томас Гарсия – отговорник за България по МСО, Сара Панели – Генерална дирекция „Правосъдие и потребители“, Виктор Иванов – Генерална дирекция „Миграция и вътрешни работи“ и Димитър Беличев – Европейска служба за борба с измамите.

Коментирани бяха напредъкът и постигнатите резултати в областта на независимостта на съдебната власт, продължаването на съдебната реформа и корупцията на ниските нива на администрацията. Сред акцентите бяха предстоящата процедура за избор на главен прокурор на Република България и приетата Хронограма за провеждането ѝ; реформата на съдебната карта по отношение на районните прокуратури; преодоляването на неравномерната натовареност в съдилищата; електронното правосъдие; процедурите за избор на административни ръководители на Апелативна прокуратура – София, Апелативна специализирана прокуратури и Специализираната прокуратура; състава, правомощията и функциите на бъдещия Съвет за координация и сътрудничество между изпълнителната, съдебната и законодателната власт; предложените от министъра на правосъдието промени в НПК и ЗСВ, свързани със започване на наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер и за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на ВКС, председателя на ВАС и главния прокурор.

В края срещата представляващият ВСС подчерта, че оценява обективността в докладите на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и оценка и заяви, че Висшият съдебен съвет, чрез Пленума и колегиите си, ще продължи активно да работи, като застава зад всеки един магистрат, и в рамките на своите компетенции и правомощия ще търси разрешаване на всеки един проблем, свързан с органите на съдебната власт.“

About De Fakto

Проверете също

При 37.14 % обработени протоколи от ЦИК: ГЕРБ – СДС първи, ПП – втори, Възраждане – трети

Централната избирателна комисия публикува официалните данни от предсрочния парламентарен вот на база 37.14  от обработени …

Изборите за 48 – мо НС започнаха. За година и половина гласуваме четвърти път, трети път – предсрочно

Изборите за 48 – мо Народно събрание в България започнаха. B cтpaнaтa избopният дeн зaпoчнa в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.