Последни новини
Home / Законът / По настояване на левицата – пощенски станции няма да се закриват

По настояване на левицата – пощенски станции няма да се закриват

Defakto.bg

Пощенски станции няма да се закриват.  Текстът в проектозакона за пощенските услуги, предвиждащ пощенски станции да има само в населени места с над 800 жители, отпадна от законопроекта след настояване от БСП, съобщи „Фокус“.

Според правителствения проект операторът, предлагащ универсална пощенска услуга (какъвто в момента е държавното предприятие „Български пощи“ ЕАД) трябва да поддържа „най-малко една стационарна пощенска станция в населени места с население от 800 до 15 000 жители“. В сегашния текст на закона няма такава конкретизация като единствено се казва, че гъстотата на точките за достъп до пощенската мрежа отчитат нуждите на потребителите. Това породи опасения, че малките населени места с под 800 жители ще останат без пощальони.

Категорично се противопоставяме в малките населени места, под 800 жители, да се закриват пощенски станции“, заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Дора Янкова от парламентарната трибуна.  „Заставаме на страната на хората, защото в тези селища няма лекар, няма аптека, няма банкомат. Ако закрият и пощенската станция, какво остава?“, попита народният представител.

„Получихме подкрепа от парламентарната зала това да отпадне и да защитим населението в малките населени места. Това беше нашата грижа за хората – те трябва да имат тази услуга. За нас пощите са присъствието на държавата – това са и социални услуги“, каза още Янкова. Тя подчерта, че управляващите са започнали да се оправдават, че предложението може да влезе в сила от 2026 г. „Ние дадохме категоричен парламентарен отпор. Българските пощенски станции не бива да се пипат“, заяви Дора Янкова.

Предложението на БСП срещу идеята за закриване получи подкрепа от ДПС и ОП.

 

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Трябва активно да се включим в дебата за Европейския акт за свобода на медиите, да не чакаме да ни кажат какво да правим

Една от препоръките на ЕК в новия доклад за върховенството на закона за България ще …

Турски гражданин е задържан и привлечен като обвиняем за недекларирана валута на стойност 3 056 698 лева

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство М.Г.,   на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.