Последни новини
Home / Законът / На първа инстанция: 1 година условно за съдия Веселин Пенгезов

На първа инстанция: 1 година условно за съдия Веселин Пенгезов

Defakto.bg

Една година условно с три години изпитателен срок е присъдата за съдия Веселин Пенгезов, четена късно днес от Снежина Колева от СГС.

Това е и първият финал – на първа инстанция, на някогашното гръмко дело срещу бившия председател на Софийския апелативен съд Пенгезов. Забележителното е, че разследването срещу него започна тъкмо в момента, когато магистратът се кандидатира за втори мандат начело на САС.

В основата на наказателното производство, стартирало през 2014 г., бе спечелен далеч преди това от военноапелативния съд проект за еврофинсиране на онлайн страница на съда и популяризиране на дейността му.  Първоначално обвиненията бяха за представяне на неверни данни за еврофинансирането, длъжностно присвояване и военно длъжностно престъпление. А на подсъдимата скамейка бяха пратени Пенгезов като бивш шеф и на военноапелативния съд, Петър Петров – като действащ по онова време председател на съда, отговорната за европроектите в МС навремето Мария Дивизиева.

В крайна сметка обвиненияна за неверните сведения се оказаха прекратени по давност, а по тези за длъжностностнто присвояване СГС чете оправдателни присъди и за Петров, и за Пенгезов.

Осъден, но за военно длъжностно престъпление заради необявена обществена поръчка за избработването на страницата и неизплатени впоследствие разходи от МФ, се оказа само Веселин Пенгезов.

В същото време обаче СГС отхвърля гражданския иск на военнопелативния съд, защото разходите все пак са изплатени след осъждане на Министерството на финансите.

Пенгезов повече от година бе отстранен от длъжност като съдия. Но през 2016 г., след поправки в ЗСВ, съдебният съвет го възстанови като магистрат в САС.

Ако обаче присъдата (макар и условна тя е за умишлено престъпление) бъде потвърдена и от горните инстанции, той ще трябва да се раздели с Темида.

About De Fakto

Проверете също

ВАС обедини в едно дело жалбите на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу прокурорската колегия на ВСС

Върховният административен съд служебно обедини в едно дело жалбите  на бившия главен прокурор Иван Гешев …

Русия обяви за издирване председателя на Международния наказателен съд Пьотр Хофмански

Министерството на вътрешните работи на Русия обяви за издирване председателя на Международния наказателен съд Пьотр …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.