Последни новини
Home / Законът / Парламентът отложи гласуването за безконтролното финансиране на партиите

Парламентът отложи гласуването за безконтролното финансиране на партиите

Defakto.bg

Депутатите отложиха от дневния си ред гласуването на второ четене на промените в Закона за държания бюджет за 2019 г., свързани с намаляване на партийните субсиди. Това стана по предложение на председателстващия пленарното заседание Емил Христов, съобщи БТА. Формалната причина е, че е няма постъпил доклад за второ четене.  Реалната обаче се свързва  с недоволството на коалиционните партньори от Обединени патриоти от съюза ГЕРБ – ДПС, който договори  безконтролно финансиране от бизнеса на  партиите.

Съпредседателят на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов още вчера поиска точката за промяна на партийните субсидии да не се гледа днес в парламента, а да бъде поставена за обсъждане на Коалиционен съвет.

Моите уважения, но г-н Борисов не управлява еднолично. В края на краищата той управлява с няколко партии, които добавят необходимия процент, за да може да има мнозинство в това Народно събрание“, каза Валери Симеонов в „Лице в лице“ вчера . Според него главната интрига от последните дни, а именно субсидиите и идеята да се приложи т. нар. американски модел (по предложение на депутата Делян Пеевски), ще доведе до оцеляване на “ две, максимум три партии“ – ГЕРБ и ДПС, не особено сигурна е БСП, смята той.

При такъв сценарий бизнесът никога да посмее да финансира опозиционните партии, каза  Симеонов, „защото ще бъде наказан„, добави той.

Междувременно омбудсмана Мая Манолова в писмо до депуатите от 44-то НС обяви, че ако бъде приет корпоративния модел за финансиране на партиите, без обществено обсъждане на частно финансиране на политическите партии, тя ще сезира Конституционния съд.

Арогантното легализиране на интересите на олигархията е за сметка на гражданите и техните права„, категорична е Манолова.

Срещу сговореното финансиране на политическите партии протестира и извънпарламентата опозиция: „Дарители, физически лица, срещи, убеждаване на хора да ни подкрепят и то в тази среда, в която функционира днес държавата с т.нар. институции, момент, в който ако някой направи дарение на извънпарламентарна сила – моментално го „налазват“ всякаквите т.нар. институции да го проверяват“,  коментира пред БНР лидерът на „Демократична България“ Атанас Атанасов. Според Йордан Караджов партиите са узаконили „политическия рекет, без дори да си отрежат опашките“.

А  Крум Зарков от БСП нарече корпоративното обзпечаване на партиите –  „атентат“ срещу демокрацията.

Днешният ден е фиаско за Бойко Борисов – идеите му за антиевропейски и антидемократични промени във финансирането на политическата система не се осъществиха, заяви днес в НС  Румен Гечев (БСП). „Ние приведохме аргументи, че това, което предложи г-н Борисов и разпореди на българския парламент да бъде осъществено са антиевропейски решения, антидемократични решения, които стреснаха и собствените му хора„, каза Гечев. Според него „нещата отиват към приключване, а не към отлагане“.

Вчера бюджетната комисия одобри на второ четене актуализацията на бюджета, с която от 1-ви юли партиите и коалициите ще разполагат с един лев за спечелен глас, но ще могат да получават безлимитни дарения от фирми и физически лица.

От вчерашните думи на премиера Бойко Борисов се разбра, че той очаквасрещата с коалиционните му партньори да е след гласуването на промените, които се правят с актуализация на бюджета за 2019 г., т.е. с приемането на бюджета за следващата година през есента трябва да има същото или друго решение.

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.