Последни новини
Home / Законът / 1000 лева глоба за агресивно куче без намордник, предлагат от ГЕРБ

1000 лева глоба за агресивно куче без намордник, предлагат от ГЕРБ

Defakto.bg

Глоба от 1000 лева за куче без намордник предлагат от ГЕРБ с внесените промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, обяви пред журналисти в парламента депутатът Десислава Атанасова.

В последните седмици станахме свидетели на много нападения от кучета, завършили включително и със смърт на човек. Смятаме, че това е дебат, от който обществото ни има нужда. Добре е в този дебат да се чуе мнението на неправителствени организации и експерти. Изглежда, че темата трябва да бъде в дневния ред на обществото. Очаквам другата седмица преди заседанието на ресорната комисия всички заинтересовани страни да изпратят становища, каза Атанасова.

Тя уточни, че в действащия закон санкцията за куче без намордник и повод е 100 лева санкция. Предлагаме за куче над 5 килограма без намордник санкцията да бъде 300 лева, а за агресивно куче без намордник да бъде увеличена десетократно – на 1000 лева, съобщи Атанасова.

Тя отбеляза, че контролът за спазването на този закон е отговорност на общините. Може би и общественото внимание трябва да бъде насочено натам как се спазват разпоредбите, добави депутатката.

Обществото често става свидител на тежки резулатати от безотговорно човешко поведение. Само преди дни Окръжият съд на Саофия остави в ареста мъжа, чиито пет кучета разкъсаха и убиха човек.

Промените не предвиждат санкции  собственции, ако  разхождат кучета в обособените за това алеи, ако охраняват стада и т.н. Опитали сме се да предвидим всички изключения, но дебатът е отворен. „Очакваме редица становища от неправителствени организации и граждани, така че да изработим един подходящ за нашите условия текст“, каза Атанасова.

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.