Последни новини
Home / Законът / Конституционният съд да бъде питан за режима за „тримата големи“, предлага Данаил Кирилов

Конституционният съд да бъде питан за режима за „тримата големи“, предлага Данаил Кирилов

Defakto.bg

Решението на САС за Христо Бисеров било предопределено от тълкувателното решение на Върховния касационен съд

Извадил съм темата за еднаквия режим за отстраняване и разследване на „тримата големи“ на дебат, бих казал, че е необходимо и запитване до българския Конституционен съд в тази връзка – това обяви правосъдният министър Данаил Кирилов пред БНР.

Той не изключи и възможността за съгласуване на предлаганите промени в НПК и в ЗСВ и с Венецианската комисия, както и с „други партньори“.

Изявлението идва след сериозни критики на проекта не само от български организации – в петък зам.-председателят на Отдела за изпълнение на решенията на ЕСПЧ към Съвета на Европа Клеър Ови предупреди за резолюция срещу България, ако до 1 октомври не предложи реални мерки по решението „Колеви“ – за безконтролността на главния прокурор. Констатациите на СЕ бяха огласени и от Института за пазарна икономика. Основният проблем е, че управляващите настояват за „единен режим“ в разледването и отстраняването на председателите на върховните съдилища и на главния прокурор, докато всички еврорешения, искания, препоръки са за създаване на гарантирано независима про;едура за обвинител №1.

На този фон министър Кирилов вече прибягва към конституционни аргументи и отнасянето на въпроса до КС.

„В България наистина продължаваме да спорим дали този режим касае само главния прокурор или „тримата големи“. В края на седмицата имахме изключително важен дебат с Отдела за изпълнение на решенията на ЕСПЧ към Съвета на Европа.

Решението „Колеви срещу България“ е от 2006 г.  Сега в дебата се повдигнаха и въпросите, свързани с изискванията на Конституцията. Би трябвало всички да съобразяваме, че режимът за „тримата големи“ е установен в Конституцията и навсякъде техният статут е равен. Да, водеше се спор в кой доклад са посочени тримата големи – в докладите става дума за главен прокурор и за висши магистрати. И това не е случайно. Пресилено и пристрастно е да изваждаме пред скоби само главния прокурор и разследванията срещу него.

С мисията на ЕК стигнахме до становище, че ще продължим със задълбочения дебат и няма да бързаме.

Преди Венецианската комисия имаме Конституция и там „тримата големи“ са в пакет. Да, четем много внимателно решението на ЕСПЧ, да, то е задължително за България и да, то обхваща само главния прокурор. Но това не означава, че решението на ЕСПЧ ни ограничава да вземем решение само за единия от тримата. Ама щяла да се застраши независимостта на съдиите. Ами те до 2016 г. не се ли оплакваха, че макар да са формално независими, са подчинени на зависимости във връзка с кариерното им развитие? А и аз питам – как един редови съдия ще съди председател на върховен съд, нали нататък в кариерното си развитие ще зависи от него?  Освен фазата на разследването има и следваща, съдебна фаза“, обяви правосъдният министър.

Интересен бе и прочитът му за определението на Софийския апелативен съд, потвърдило прекратяването на делото за гражданска конфискация срещу Христо Бисеров заради влязла в сила оправдателна присъда.

Според Данаил Кирилов това произнасяне на САС (начело на състава бе председателят на съда Даниела Дончева) всъщност се дължало на тълкувателното решение на ВКС от края на миналата година, според което оправдателната присъда и свалянето на обвинения е абсолютна пречка за гражданска конфискация. Именно това тълкуване обаче мълниеносно бе зачертано от парламентарното мнозинство със законодателни промени. А в определението си от петък апелативните съдии се позовават не на него, а на правото на ЕС и го прилагат директно.

Министърът обаче обяви: „С това решение на конкретен състав по конкретно дело се оказва, че през тези две седмици на декеври м.г. в правната ни система възникна разнбой за конфискацията и ние от правната комисия  и от КПКОНПИ предупредихме, че това нещо ще доведе до отмяна на гражданската конфискация. Фактическият състав за прекратяване на делото „Бисеров“ е настъпил именно тогава, а САС констатира това обстоятелство. Предупредихме, че с това тълкувателно решиение контра закона ще се стигне именно до такъв резултат. Питайте българските граждани дали са съгласни да няма гражданска конфискация за незаконно богатство!“

About De Fakto

Проверете също

От „Правосъдие за всеки“ обявиха, че менторството на Пеевски над съдебната реформа е червена линия, която няма да пресекат

Най-важната задача пред народните представители в този момент е приемането на редовен бюджет за 2023 …

В Министерство на процедурата тръгва публично изслушване на 13 кандидати за съдия в ЕСПЧ

Днес от 10:00 ч. в сградата на Министерството на правосъдието, (гр. София, ул. „Славянска“ № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 + 16 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.