Последни новини
Home / Законът / КПКОНПИ: Цветанов и сие – чисти като момина сълза след аферата „Апартаментгейт“

КПКОНПИ: Цветанов и сие – чисти като момина сълза след аферата „Апартаментгейт“

Defakto.bg
Но това не бил финалът – данни за евентуални престъпления Комисията ще праща на прокуратурата
Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) не е установила нарушения при проверките срещу Цветан Цветанов, министъра на туризма Николина Ангелкова, бившия зам.-министър на младежта и спорта Ваня Колева, бившия зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и председателя на ВКС Лозан Панов.  Това се разбира от решенията на комисията, публикувани на нейния сайт.
Те до едно са по проверки за конфликт на интереси и са от 19 юни тази година.
Антикорупционната комисия прекратява преписката срещу Цветан Цветанов, като твърди, че при него не е имало конфликт на интереси нито при гласуването на проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията, нито при замяната и придобиването на луксозен апартамент на ул. Латинка“ в столицата.
По същият начин КПКОНПИ се е произнесла и за  бившите зам.-министър на младежта и спорта Ваня Колева и на енергетиката Красимир Първанов, и за бившия правосъден министър Цецка Цачева,  и за председателя на комисията по култура Вежди Рашидов, и за министъра на туризма Николина Ангелкова.
Не е установен конфликт на интереси и по отношение на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Специално за Панов обаче Комисията заявява, че препраща решението си  на ръководителя на Инспектората към Висшия съдебен съвет „за предприемане на необходимите действия по компетентност“. След приключване на проверката, ръководителят на Инспектората към ВСС, следвало да уведоми КПКОНПИ за резултатите от същата, пише в решението.
Останалите шест производства за конфликт на интереси са прекратени, като преписи от решенията ще бъдат изпратени до съответните прокуратури.

Комисията е прекратила още и проверките по сигналите срещу Валери Симеонов, Елена Йончева, Валери Жаблянов и Крум Зарков. Те са по различни казуси, този със Симеонов се отнася за сделка в периода, когато той е бил председтел на общински съвет в Бургас. Сигналът срещу Жаблянов е за грешна информация подадена декларация във връзка с имот и средствата свързани с него. При Крум Зарков сигналът е за имотни сделки преди да стане депутат, за Елена Йончева – също, но на тъста й.

До едно решенията на КПКОНПИ са подписани от зам.-председателя Антон Славчев и членове на комисията. Вероятно защото точно в този период председателят Пламен Георгиев е в отпуск – поради неговата обширна и недекларирана тераса (финал на тази проверка май няма?!).

Любопитно е и че за кавалкадата произнасяния по горещи теми този път няма официално съощение от КПКОНПИ – който иска да чете решенията им, ако се сети!

А Де факто се смути от факта, че всички публикувани от КПКОНПИ решения са само за конфликт на интереси, без да навлизат в същината на имотните казуси.

На наш въпрос към КПКОНПИ с това ли се изчерпват проучванията им за „Апартаменгейт“, от антикорупционната комисия отговориха: не, но възложените ни от прокуратурата проверки й се изпращат директно. Защото КПКОНПИ няма правомощия да се произнася по данни за извършени престъпления. А какво са установили по този повод антикорупционерите, дали са го установили и т.н. – тези въпроси са към прокуратурата.

На 22 март Върховна касационна прокуратура възложи  на КПКОНПИ проверка по сигналите за закупените жилища от депутатите Цветан Цветанов и Вежди Рашидов,  министъра на правосъдието Цецка Цачева и от заместник министъра на спорта Ваня Колева.  Заръките на  прокуратурата станаха известни след като Антикорупционната комисия обяви, че е започнала работа по същата задача.

От съобщението на държавното обвинение тогава се разбраа,  че  за да се установи дали има злоупотреба със служебно положение,  прокуратурата е разпоредила пълно проучване на нотариалните дела по сделките,   получаване на обяснения  от „правоимащите“,  както и от продавачите от фирма „Артекс“, отношенията и познанствата между тях,  продажните цени на имотите, дължимите данъци и такси.  Наредено бе да се изясни актуалното състояние на дружеството – продавач. Също и  от четиримата купувачи да се поиска съгласие за разкриване на банковата тайна, при несъгласие –  да се действа по реда на Закона за кредитните институции.  Да бъдат проверени и последващите заменки на апартамени от Цветанов, указват прокурорите.  Заради евентуален конфликт на интереси, ВКП  настоя КПКОНПИ да прецени  дали   Цветан Цветанов, като депутат е свързан с описаната от медиите съмнителната промяна  в Закона за устройство на територията и връзката й със строителната дейност на фирма Артекс.

По-късно от прокуратурата уточниха, че са възложени и данъчни проверки, а на КПКОНПИ-  да предостави на прокуратурата данни за престъпления, ако се е натъкнала на такива.

На този етап не е ясно ще се намери орган в държавата, който сериозно да се вгледа в подозренията на гражданите за  търговия с влияние.

About De Fakto

Проверете също

При 37.14 % обработени протоколи от ЦИК: ГЕРБ – СДС първи, ПП – втори, Възраждане – трети

Централната избирателна комисия публикува официалните данни от предсрочния парламентарен вот на база 37.14  от обработени …

Изборите за 48 – мо НС започнаха. За година и половина гласуваме четвърти път, трети път – предсрочно

Изборите за 48 – мо Народно събрание в България започнаха. B cтpaнaтa избopният дeн зaпoчнa в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.