Последни новини
Home / Законът / Анализ на натовареността: По 2 дела годишно на военен съдия в София, „помпат“ бройката с искания по „Възродителния процес“

Анализ на натовареността: По 2 дела годишно на военен съдия в София, „помпат“ бройката с искания по „Възродителния процес“

Defakto.bg

Военните съдии в страната са най-слабо натоварени. В същото време съдиите под пагон в София, на които се падат по 2 дела годишно, през 2018 г. са увеличи постъплението с 5 %. Като бройката е била напомпана с частни производства (общо 162) по брадатото дело от зората на демокрацията за Възродителния процес срещу Тодор Живков,  Димитър Стоянов и Георги Атанасов. Живков и Стоянов са покойници остана само Атанасов. Абсолютната давност изтече, но делото си строи спряно във военната прокуратура, а пострадали пращат искания то да влезе в съда.

Даниела Марчева

Данните за военните бяха изнесени при анализа на натовареността на съдилищата през 2018 г., представен днес от председателя на комисията по натовареността Даниела Марчева.

След „реформата“ на военното правораздаване първоинстанционните съдилища останаха три – в София, Пловдив и в Сливен. В Пловдив има петима военни съдии, всеки от тях годишно гледа по малко над 3 дела. В Сливен магистратите под пагон са двама, падат им се по 7 дела на година на всеки.

Във връзка с „военната“ тема с 8 на 2 гласа Съдийската колегия  реши отново да изпрати на пленума на ВСС искането си за кадрови трансформации, касаещи и съдии под пагон. Конкретно предложението е да се вземе 1 щат от военноапелативния съд и да се прехвърли на РС-Ботевград, да се вземе един щат от военния съд в София и да се даде на РС-Перник и един щат от РС-Сливница да отиде в РС-Нова Загора.

Миналата седмица по настояване на правосъдния министър Данаил Кирилов (който направо искаше „отпадане“ на тази точка) трите щатни трансформации бяха отложени до получаването на становища от военния министър, Генщаба и от парламентарната комисия по отбраната.

Днес обаче мнозинството в Съдийската колегия бе категорично – няма никакви основания тези кадрови решения да се бавят.

Столичните съдилища и спецсъдът – най-натоварените

Иначе изнесените от Даниела Марчева данни за натовареността през 2018 г. потвърдиха тенденциите и от предни години.

Така най-натоварени на всички нива – районно, окръжно, апелативно остават съдилища в София – СРС, СГС, САС. С най-голяма натовареност е и административният съд София-град. В челото е и специализираният наказателен съд.

Тук Марчева напомни и че по данни на НСИ в София живее 1/3 от населението в страната.

Общо постъпилите дела през 2018 г. са били 601 371, решените са  590 267.

Основният дял е на гражданските и търговските дела, броят на наказателните дела е намалял и те са 16 % от всички в страната.

Най-натоварените окръжни съдилища са СГС, спецсъдът, ОС-Варна и ОС-Пловдив. Най-ниско натоварените са ОС-Търговище, ОС-Кърджали и ОС-Смолян.

В СГС деът на гражданските и търговските дела е 83 % срещу 17 % наказателни дела. Спрямо 2017 г. има спад на натовареността с 13 %, заради изменаната подсъдност по исковете срещу застрахователи и нови щатове, но въпреки това на съдия на месец се падат средно по 20 дела.

При административните съдилища с над 30 дела месечно на магистрат са в АССГ. Следва административният съд в Бургас, където на магистрат месечно се падат по 24,54 дела.

В районните съдилища в страната от близо 450 000 постъпили дела, 51 % са били заповедни производства. В същото време броят на заповедните произвоства намалява, за сметка на това се увеличават исковите. През миналата година общо с 12 % се е  увеличила средната натовареност по щат, а щатът е увеличен с 0,2 %.

В СРС гледат 28 % от делата на всички районни съдилища, месечно на магистрат се падат над 51 дела.

 

About De Fakto

Проверете също

74 500 граждани са търсили съдействие от омбудсмана през 2022 г., най-много са жалбите за нарушени потребителски права

           Близо 74 500 граждани и представители на организации са потърсили съдействие, защита или …

Министър Зарков: Не отива на онзи, който държи Наказателния кодекс в ръцете си да се оплаква от „завладяна“ държава

„Философията на законопроектите, тяхната основна цел и начинът, по който я постигат, остават същите, като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.