Последни новини
Home / Законът / Барбекюто и сауната върху терасата на Пламен Георгиев няма да бъдат събаряни, реши Столична община

Барбекюто и сауната върху терасата на Пламен Георгиев няма да бъдат събаряни, реши Столична община

Defakto.bg
Пламен Георгиев (засега) успешно се пребори за терасата от 186 кв. м.

Няма да бъдат съборени постройките върху терасата на антикорупционния шеф Пламен Георгиев.  Актът за събарянето им е отменен от Столична община, показа разследване на bTV.  През април „Контрол по строителството“ на столичния район Слатина  установи, че има проблем с терасата с барбекю,  сауна и навес върху покрива на Георгиев, защото защото строежът им е  извършен без издадени строителни книжа, а покривната конструкция е изградена над определената с кота „било“ по виза максимална височина. И проверяващите издадоха акт за събаряне на терасата на шефа на КПКОНПИ.

Директорът на дирекция „Общински строителен контрол“ в Столична община арх. Влади Калинов е  обезсилил  акта за събарянето със своя заповед. Така, след обжалване на Пламен Георгиев –  постройките остават.

„Факт е, че въвеждането на сградата в експлоатация се е случило, след като това нещо е било извършено и построено отгоре. Нищо след това не се е случило“, обяснява Калинов пред bTV. Той признава, че за самия покрив не са намерени строителни книжа. Попитан дали може един покрив да е законен, като няма книжа за него, Калинов отговаря: „Възможно е, когато е допустимо“, каквото и да значи това.

Пламен Георгиев бе декларирал жилището си на три нива като апартамент от 156 квадрата, плюс тераса с площ 48 квадратни метра. Скандалът с терасата върху покрива на жилището на шефа на антикорупционната комисия започна с твърдението на „Антикорупционен фонд“ , че Георгиев е пропуснал да декларира 186 квадратни метра от своя апартамент. Шефът на КПКОНПИ не се съгласи с това твърдение и обяви, че е жертва на атака от олигарси, които комисията разследва.

Стоян Кушлев

Според първия шеф на антикорупционната комисия Стоян Кушлев, проверката на въпросната тераса е  „формална, защото комисията не е разследващ орган“,

„Грешка е, че КОНПИ разследва терасата на антикорупционния шеф Пламен Георгиев, заяви той пред bTV тази сутрин. Не бива да поставяме членовете й в неудобството да разследват своя председател, каза той.  Кушлев смята, че разследването за конфликт на интереси е трябвало да се извърши от специалната комисия в Народното събрание, която се занимава с контрола върху КОНПИ.

Той обясни, че Пламен Георгиев не е бил длъжен да поиска документи за всяко нещо, което е построено. Основният документ, по който се извършва покупко-продажбата на апартамента му, е нотариалният акт. Впоследствие обаче се оказва, че терасата е вписана в нотариалния акт, но няма строителни книжа.  Бившият шеф на Комисията смята,  че прокуратурата трябва да провери дали има търговия с влияние. Комисията извършва проверката дали има нарушения на закона. В него точно е казано кога едно лице изпада в конфликт на интереси. А то е тогава, когато получи конкретна облага –  не въображаема или предполагаема, добави Кушлев.

 

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen + twenty =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.