Последни новини
Home / Законът / Калин Калпакчиев: Кой още не е разбрал, че у нас независимо разследване срещу главния прокурор няма

Калин Калпакчиев: Кой още не е разбрал, че у нас независимо разследване срещу главния прокурор няма

Defakto.bg

Проблемът е невъзможността при сегашното законодателство и фактическо положение да се води независимо разследване срещу главния прокурор“ – това заяви пред БНР Калин Калпакчиев в коментар по темата за  разследването на т.н. “трима големи“ в съдебната власт.

Съвсем ясно е, че срещу председателите на върховните съдилища няма никаква пречка и сега, не е имало пречка и в годините да се води наказателно преследване, включително и да се злоупотребява с това. Помните по времето на бившия главен прокурор Филчев как той използваше инструментите на наказателното преследване, които са в неговите ръце изцяло за саморазправа с неудобните му тогава председатели на върховните съдилища…“, коментира още Калпакчиев.

“Проблемът е, че спрямо главния прокурор, тогава, когато има подозрение, че той е извършил престъпление – няма как да се осигури независимо наказателно преследване,  а то ще е независимо, когато се провежда от орган, който не е подчинен на йерархично и фактически на главиня прокурор. Трябва да се търси именно такова решение“, посочи още той.

Калпакчиев коментира и тезата на  правосъдния министър от втория дебат по промените в НПК и съдебния закон, според която „проблем няма – просто има лоша комуникация“.

“Аз не разбрах това включване на правосъдния министър. Така или иначе има решение на Европейския съд за правата на човека, то е обвързващо България. България е страна по Конвенцията по правата на човека, ние сме задължени да изпълним това решение. Виждате и от изявленията на представителя на Съвета на Европа, на отдела, който отговаря за изпълнение на решенията на съда – 10-годишната забава на изпълнение на ясните указания в решението се приема като шокиращо“.

От  Комитета на министрите дадоха срок на  България до 1 октомври да е готова с предложения по изпълнение на две решения на Европейския съд за правата на човека. Това заяви наскоро маса заместник- директорът на Отдела за изпълнение на решенията на ЕСПЧ в Страсбург Клер Оуви. Делото  „Колеви срещу България“ е за убийството на прокурор Никола Колев, а делото С.З. е от похитена българка, която се оплаква от бавно и неефективно правосъдие.

Решенията по двете дела засягат систематичния проблем за неефективното наказателно производство в България и липсата на гаранции за независимо наказателно разследване срещу Главния прокурор.

„Ако до тогава не бъдат представени удовлетворителни предложения за решаването на тези два идентифициран проблема, то тогава Комитетът на министрите ще приеме междинна резолюция, което не е добре за международната репутацията на България, във връзка със защита правата на човека“, заяви Оуви.

 

About De Fakto

Проверете също

Зам.министър Мария Павлова: Европейските делегирани прокурори сами избраха празната сграда на „Раковски“ 134

От Министерството на правосъдието обявиха, че европейските делегирани прокурори сами са избрали да бъдат настанени …

Военният министър забрани на военните алкохол и наркотици в служебното време

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов издаде  заповед, с която се забранява в служебно време …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.