Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов кани Данаил Кирилов да присъства на случайно разпределение на дела в съда

Лозан Панов кани Данаил Кирилов да присъства на случайно разпределение на дела в съда

Defakto.bg

 

 

Председателят на ВКС Лозан Панов кани министъра  на правосъдито Данаил Кирилов да присъства на случайно разпределение на дела в съда. Поканата е по повод  изказване на Кирилов от  24.06.2019 г. по време на дебат в Министерството на правосъдието, с което министърът тотално зачерта организацията в съдилащата при определяне на съдебните състави.

На вчерашното обсъждане на промените във НПК и ЗСВ за разследване на „тримата“ големи в Темида, сериозно критикувано от върховните съдии, Данаил Кирилов заяви, че председателите на съдилищата могат да манипулират случайния избор на съдии за едно дело. Реакцията бе по повод повод  реплика за еднолична власт на главния прокурор по закон.   Казаното от него  озадачи представителя на ВКС съдия Галина Тонева, която се възмути от думите на Кирилов на фона на въведената още преди години система за разпределение на делата. Тази позиция министърът е  изразявал и друг път.

В писмото на ВКС,  изпратено на 25.06.2019 г., председателят на ВКС пише:

На 24.06.2019 г. в Министерството на правосъдието се проведе дебат на междуведомствената работна група за разследванията срещу „тримата големи“ (както е озаглавен в страницата в интернет на министерството). По повод на изразените от Вас опасения по време на форума, че председателят на Върховния касационен съд може да влияе при случайното разпределение на делата в съда, тъй като той извършвал това действие, Ви каня в удобно за Вас време в Съдебната палата в гр. София да присъствате на целия процес по случайно разпределение на дело във ВКС„.

Панов напомня, че   многократно по искане на страна или медии случайното разпределение на дела във ВКС се е извършвало публично и процесът е отразяван включително с телевизионни репортажи и със снимки. „Например така бе извършено разпределението на делата срещу Цветан Цветанов, делото за регистрацията на Политическа партия ДОСТ, делото „Килърите“, делото срещу Румен Рашев и Елена Абаджиева и много други.“

 

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев: Щом ми искат оставката, значи си върша работата

„Прокуратурата ще се старае България да е правова държава, а не Древния Рим за шепа …

За лоши условия в затворите по три жалби пред ЕСПЧ, правителството се съгласи да изплати общо 45 800 евро

Решения по допустимост на Европейския съд по 14 български жалби В края на миналата седмица …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.