Последни новини
Home / Законът / Деца рисуват Темида: С превръзка на очите, за да не се подвежда, но и с усмивка на уста

Деца рисуват Темида: С превръзка на очите, за да не се подвежда, но и с усмивка на уста

Defakto.bg

Малки ловешки художници бяха на гости в Съдебната палата в София

Невръстни художници от арт клуб “Гея” в Ловеч нарисуваха правосъдието – както го виждат. А една от картините (на снимката горе), купена от районния съд в Ловеч, бе подарена на ВКС – домакин на екскурзията им из Съдебната палата в София вчера. Получи я зам.-председателят на ВКС Светла Димитрова.

Горският и морският съд

Идеята за правосъдие в картини е на съдия Цветомира Велчева от РС-Ловеч, от местната секция на Съюза на съдиите. Така малките художници (от 6 до 15 г.) се озовали в съдебната палата в града, били запознати със структурата на третата власт и ролята на съдията. Първоначално ръководителят им е скептичен за резултата – идеята била твърде абстрактна. Но съмненията са опровергани – в платната на на малките художници Темида засиява в топли цветове. И не само тя – съдът за децата от Ловеч надхвърля рамките и на палатата, и на планетата. Той е и Галактически съд, и горски съд, и морски съд. Съдът е олицетворен от слънцето, бухала, а човешкият му образ е представен с усмивка. Има и тъжни платна – едно от тях представя дете в бракоразводен процес.

Картините са изложени в Деня на отворените врати в РС-Ловеч и са изкупени до една. А транспортът за идването  на 26 деца до София е финансиран от общината.

Екскурзовод на малките художници в Съдебната палата е била съдия Нели Куцкова, после платната им са прожектирани на екрана в  конферентната зала (където обичайно се провеждат отговорни срещи и форуми). Там ги посрещат зам.-председателят на ВКС Светла Димитрова, както и други магистрати.

Детето и разводът

“Лично мен ме впечатли използваният подход – изразяване с форми и цветове, а не с думи. Интересен беше коментарът на художничката (на картината, подарена на ВКС – б.р.) за изобразените символи. Очите на Темида са вързани, за да не се подвежда от първото впечатление. Справедливостта се гарантира от разума. Тронът и мечът символизират властта, а лъвът и знамето – държавността. Интересна е интерпретацията за смисъла на везните. Оставам с впечатление, че отразяват възход – птица и падение – змия, а не традиционното надделяване на тежестта на доказателствата”, разказа пред Де факто съдия Владимир Вълков.

About De Fakto

Проверете също

Пленумът на ВКС реши: Спира използването на единната информационна система от 2 август

Това е недопустима подмяна на решенията на съдебния съвет и незачитане на законите, реагираха кадровици …

Изслушват кандидатите за европейски делегирани прокурори на 8 и 9 септември, избират ги на 10 септември

Изслушването на кандидатите за шест позиции на европейски делегирани прокурори в България ще е през …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.