Последни новини
Home / Законът / Деца рисуват Темида: С превръзка на очите, за да не се подвежда, но и с усмивка на уста

Деца рисуват Темида: С превръзка на очите, за да не се подвежда, но и с усмивка на уста

Defakto.bg

Малки ловешки художници бяха на гости в Съдебната палата в София

Невръстни художници от арт клуб „Гея“ в Ловеч нарисуваха правосъдието – както го виждат. А една от картините (на снимката горе), купена от районния съд в Ловеч, бе подарена на ВКС – домакин на екскурзията им из Съдебната палата в София вчера. Получи я зам.-председателят на ВКС Светла Димитрова.

Горският и морският съд

Идеята за правосъдие в картини е на съдия Цветомира Велчева от РС-Ловеч, от местната секция на Съюза на съдиите. Така малките художници (от 6 до 15 г.) се озовали в съдебната палата в града, били запознати със структурата на третата власт и ролята на съдията. Първоначално ръководителят им е скептичен за резултата – идеята била твърде абстрактна. Но съмненията са опровергани – в платната на на малките художници Темида засиява в топли цветове. И не само тя – съдът за децата от Ловеч надхвърля рамките и на палатата, и на планетата. Той е и Галактически съд, и горски съд, и морски съд. Съдът е олицетворен от слънцето, бухала, а човешкият му образ е представен с усмивка. Има и тъжни платна – едно от тях представя дете в бракоразводен процес.

Картините са изложени в Деня на отворените врати в РС-Ловеч и са изкупени до една. А транспортът за идването  на 26 деца до София е финансиран от общината.

Екскурзовод на малките художници в Съдебната палата е била съдия Нели Куцкова, после платната им са прожектирани на екрана в  конферентната зала (където обичайно се провеждат отговорни срещи и форуми). Там ги посрещат зам.-председателят на ВКС Светла Димитрова, както и други магистрати.

Детето и разводът

„Лично мен ме впечатли използваният подход – изразяване с форми и цветове, а не с думи. Интересен беше коментарът на художничката (на картината, подарена на ВКС – б.р.) за изобразените символи. Очите на Темида са вързани, за да не се подвежда от първото впечатление. Справедливостта се гарантира от разума. Тронът и мечът символизират властта, а лъвът и знамето – държавността. Интересна е интерпретацията за смисъла на везните. Оставам с впечатление, че отразяват възход – птица и падение – змия, а не традиционното надделяване на тежестта на доказателствата“, разказа пред Де факто съдия Владимир Вълков.

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.