Последни новини
Home / Законът / Сотир Цацаров: Измама е, че правилата за „тримата големи“ се правят за отстраняване на Лозан Панов

Сотир Цацаров: Измама е, че правилата за „тримата големи“ се правят за отстраняване на Лозан Панов

Defakto.bg

Решенията на КПКОНПИ за  конфликт на интереси не могат да повлияят  по някакъв начин на проверките на прокуратурата за „Апартамент гейт“, каза главният прокурор.

Пълна и целенасочена измама е, че правилата за разследване срещу „тримата големи“ се правят, за да се улесни или създаде път процедура за отстраняване на председателя на Върховния касационен съд (Лозан Панов, б. р.). Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти в парламента, след като представи отчета за  работата на прокуратурата през 2018 г.  Според Цацаров нито някой има интерес да отстрани „този човек“, нито някой ще го направи. Главният прокурор заяви, че предложените  правила пазят настоящия и който и да е друг председател на ВКС.
Кое е по-добро – сегашното положение, при което наказателно производство срещу председател на ВКС може да бъде образувано незабавно, без каквато и да е пречка, или положението, при което някой предлага правила, при които, за да стане това, трябва да ти дадат разрешение 17 души, две трети от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това се оказа един защитен механизъм срещу произвол„, смята Цацаров.

Според него това не означава, че предложеното от Данаил Кирилов е перфектно.   „Дайте да не го разкъсваме. В крайна сметка дискусиите ще дадат истината„,  заяви Цацаров.  Той определи като  „положително“ предложението за разследване срещу „тримата големи“ в съдебната система.

Според него се спекулира, че  искането на европейските партньори е насочено само по отношение на главния прокурор.  Ако се прочете ноемврийският доклад на Европейската комисия (ЕК), вътре е казано: „правила, касаещи главния прокурор, както и другите висши ръководни длъжности в прокуратурата“. Техническият доклад, който е приложение към доклада на ЕК, е повече от конкретен. Той казва ясно: „председатели на върховни съдилища и главен прокурор“. Второ, не можем да кажем, че това, което е предложено от г-н Кирилов, е на 100 % образцово и съвършено и не се нуждае от никакви корекции.

Главният прокурор пропусна да коментира, а и не беше питан за осъдителното решение на  Съда  в Страсбург, обявило, че в България няма независимо разследване спрямо фигурата на Главния прокурор, а единоначалието в нея и огромните правомощия на  Обвинител №1 позволяват да бъде спряно   всяко  разследване срещу него.  Както и че за последно  от  Комитета на министрите дадоха срок на  България до 1 октомври да е готова с предложения по изпълнение на препоръката от преди 9 г. за въвеждане на независимо разследване едниствено на главния прокурор. А ако това не стане, страната е застрашена от междинна резолюция на Комитета, нещо, което е доста злепоставящо за  международната репутацията на България по отношение спазването на човешките права.

По-рано главният прокурор заяви, че решенията на КПКОНПИ за   Цветан Цветанов, Цецка Цачева,  Вежди Рашидов и др. , които обявиха, че те  нямат конфликт на интереси при закупуване на евтините си жилища,  не  могат да повлияят на проверката  на прокуратурата по въпроса. Едва, когато НАП приключи разпоредените й проверки и ги върне  на прокуратурата, ще стане ясно има или няма престъпление, каза Цацаров.  „Произнасянето на комисията, както и това дали има или няма конфликт на интереси не може да повлияе по някакъв начин на проверките на прокуратурата.

По повод изпратения сигнал срещу Лозан Панов до Инспектората на ВСС  от  КПКОНПИ,  Цацаров заяви, че  Антикорупционния орган няма право да се занимава с това дали има или няма конфликт на интереси по отношение на магистрати.  „За да бъдем абсолютно коректни, трябва да кажем следното: всяко твърдение, че за останалите преписките били приключени, а пък за Панов били пратени на Инспектората, е пълна спекула. Пратена е на Инспектората, защото той е компетентен. КПОКОНПИ не е компетентна. Според мен и в Инспектората решението за г-н Панов ще бъде същото –няма конфликт на интереси,  подчерта той.

About De Fakto

Проверете също

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.