Последни новини
Home / Законът / Кой ги избира, е отговорът на въпроса за независимостта на властимащите в Темида

Кой ги избира, е отговорът на въпроса за независимостта на властимащите в Темида

Defakto.bg

Това обявява и генералният адвокат на СЕС Евгени Танчев в становище по „полско“ дело

Поредно остро становище в защита на съдебната независимост дойде откъм Люксембург. Генералният адвокат на Съда на ЕС Евгени Танчев заявява, че новосъздадената Дисциплинарна камара към Върховния съд на Полша не гарантира независимостта на съдиите. И обстойно се спира най-вече върху избора на членовете на Националния съвет на съдебната власт там, които номинират съдиите за Дисциплинарната камара.

 

Евгени Танчев

Становището му е по едно от делата, образувани по преюдициални запитвания от Върховния съд на Полша. И, по ирония на съдбата, идва броени дни преди визитата на председателя на полския Върховен съд Малгожата Герсдорф и на председателя на Гражданската колегия на този съд Дариуш Завистовски у нас по покана на ВКС. В понеделник двамата ще участват в дискусия на тема:  „Когато Върховният съд на Полша отказа да се подчини на политици“.

Историята с Полша е известна, многолика и поучителна. Заради започнатите там реформи, свързани с новите изисквания за пенсиониране на върховните съдии, както и на цялостното кадруване в системата, ЕК започна две наказателни процедури. Европейската мрежа на съдебните съветти замрази членството на Националния съвет на съдебната власт на Полша (представителите на нашия ВСС гласуваха „въздържал се“), а буквално преди дни Съдът на ЕС обяви, че промяната ад хок на правилата за пенсиониране на върховните съдии в Полша противоречат на правото на съюза.

Сегашното становище на генералния адвокат Евгени Танчев е специално по въпроса за новоучредената Дисциплинарна камара към Върховния съд, чиито членове се номинират от Националния съвет на съдебната власт и назначават от президента.

В самия Национален съвет пък вече влизат първият председател на Върховния съд, председателят на ВАС, министърът на правосъдието и едно лице, посочено от президента. По Конституция отделно 15 от членовете му се избират от съдии, шестима – от парламента, Сейма и Сената. Като 4 от тях се избират от народните представители, а двама – от сенаторите.

Какво казва генералният адвокат? (Избрано)

При условията на евентуалност, член 47 от Хартата на основните права на Европейския съюз във връзка с член 9, параграф 1 от Директива 2000/78/ЕО на Съвета от 27 ноември 2000 година за създаване на основна рамка за равно третиране в областта на заетостта и професиите следва да се тълкува в смисъл, че когато пред съд от последна инстанция на държава членка е подадена жалба заради твърдяно нарушение на забраната за дискриминация на основание възраст спрямо съдия от този съд, като е подадена и молба за допускане на обезпечение на жалбата, посоченият съд е длъжен — за да защити правата, произтичащи от правото на Съюза, като разпореди предвидена от националното право временна мярка — да остави без приложение националните разпоредби, които предоставят компетентността по образуваното по жалбата дело на организационно подразделение на този съд, което не функционира, тъй като не са назначени съдии на съответните длъжности в него.

Изискванията за независимост на съдебната власт, предвидени в член 47 от Хартата, следва да се тълкуват в смисъл, че създадената от нищото колегия на съд от последна инстанция на държава членка, която колегия е компетентна да разглежда делата по искове и жалби на съдии от националните съдилища и в която заседават единствено съдии, избрани от националния орган, който би следвало да защитава независимостта на съдилищата, а именно от Krajowa Rada Sądownictwa (Националния съдебен съвет), но предвид устройствения модел на съставянето му и начина му на работа не е гарантирано, че е независим от законодателната и изпълнителната власт, не отговаря на тези изисквания.

Същото се изключва и от член 19, параграф 1, втора алинея ДЕС.

Колегията на съд от последна инстанция на държава членка, която колегия отговаря на установените в правото на Съюза изисквания към съда, до който е подадена жалба по свързано с правото на Съюза дело, по което обаче тази колегия няма компетентност, е длъжна в съответствие с принципа на предимство на правото на Съюза да остави без приложение разпоредбите на националното законодателство, които изключват нейната компетентност по това дело“.

 

About De Fakto

Проверете също

Надзирателите и съдебните охранители ще получат допълнително възнаграждение за постигнати резултати с августовските заплати

Със заплатите за месец август служителите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и Главна …

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.