Последни новини
Home / Законът / На протест: Мая Манолова поиска ревизия на реституции и заменките на земи в София

На протест: Мая Манолова поиска ревизия на реституции и заменките на земи в София

Defakto.bg

Крайно време е да има сериозна ревизия в законността на извършените реституции, заменки и устройствени процедури, които са довели до унищожаването на зелените площи в София. Това заяви Мая Манолова, национален омбудсман, на протест на инициативата „Обединена София“ срещу презастрояването, който се състоя в Столичната община днес. Днес се провежда и редовно заседание на Столичния общински съвет (СОС). На протеста присъстваха представители на почти всички политически групи в СОС.
Манолова обяви пред представителите на събралите се граждански организации, че стои зад техните искания. Напълно сте прави да искате Столичният общински съвет да спре всякакво произнасяне по устройствените планове, които се отнасят до мащабно строителство и до посегателства върху зелени площи, градинки, междублокови пространства. Омбудсманът каза, че разширява това искане. То би следвало да бъде и по отношение на следващия общински съвет, за да е ясно, че той няма да се произнесе в нито един случай за унищожаване на градинка, зелена площ, междублоково пространство, ограждане на парк или срещу изсичане на едно здраво дърво, посочи Манолова.
Според нея трябва да се търсят други решения за запазване на останалата зелена система на София, като например промяна в Наредбата за обществените обсъждания, тъй като в момента те се правят проформа. В момента администрацията не желае да чуе и да се съобрази с гласа на столичани, смята Манолова. Това трябва да се гарантира с промени в закона така че да има повече заинтересовани лица, които да могат да пратят на съд всяко едно лошо решение, отнасящо се до градоустройството на София, каза омбудсманът.
„Обединена София“ включва инициативни комитети и протестни групи от целия град с общо искане за спиране на презастрояването, на строителството в парковете и междублоковите пространства и ограничения на местата за изграждане на високи сгради.

Източник БТА

About De Fakto

Проверете също

Апелативна прокуратура – Пловдив разпореди комплексна проверка на оръжейните заводи в страната

Апелативната прокуратура в Пловдив разпореди да бъде извършена проверка по реда на надзора за законност …

Гешев: Някой е подвел министър Демерджиев, че прокуратурата е осуетила задържане на полицаите от Околовръстното

„Явно някой е подвел министъра на вътрешните работи и му е предоставил невярна информация“, така …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.