Последни новини
Home / Законът / Съветът на Европа, категорично: Проектът „Кирилов“ не решава проблема с разследването на главния прокурор!

Съветът на Европа, категорично: Проектът „Кирилов“ не решава проблема с разследването на главния прокурор!

Defakto.bg

Старанията на правосъдния министър Данаил Кирилов да представи пакетирането на „тримата големи“ при търсенето на отговорност за действията им като адекватен отговор на евроисканията да се гарантира независимо разследване единствено и само срещу главния прокурор, капитулираха.

Проектът „Кирилов“  не отстранява рисковете за независимостта и ефективността на разследване срещу главния прокурор на досъдебния стадий на производството и би могъл да направи по-трудно започването на разследване, е категоричното становище на Отдела за изпълнение на решенията на Евросъда в Страсбург, публикувано на страницата на СЕ днес.

Проектът на правосъдният министър предвиждаше промени в НПК и в ЗСВ, които въвеждаха общ режим за отстраняване и разследване на главния прокурор и на председателите на ВКС и на ВАС. И разписваха, че разрешението за старт на разследване срещу тримата ще се дава от Пленума на ВСС с квалифицирано мнозинство от 17 гласа, по предложение на правосъдния министър или на трима кадровици. Като със същото решение те ще бъдат и отстранявани от длъжност. Самите разследвания трябваше да се провеждат от обвинители от спецпрокуратурата или от СГП (подчинени на главния прокурор), а да ги съдят спецсъдът или СГС като първа инстанция. Като последна се заявяваше да е Наказателната колегия на ВКС.

Проблемът с липсата на независимо разследзване срещу главния прокурор бе поставен от ЕСПЧ по делото „Колеви срещу България“ през 2006 г. Оттогава отговор няма. А в края на миналата седмица на кръгла маса зам.-шефът на Отдела за изпълнение на решенията на ЕСПЧ към Съвета на Европа Клеър Ови предупреди, че ако до 1 октомври няма представени адекватни мерки, ще последва резолюция на Комитета на министрите на СЕ срещу България.

На последвало ново, „наше“ обсъждане на проекта, консенсус отново не бе постигнат. Представителят на ВКС Галина Тонева бе категорична – в този си вид проектът „Кирилов“ не решава нито един от реалните проблеми, напротив – въвежда нов имунитет за „тримата големи“, какъвто нямат магистратите у нас. Ясно се заговори за промени в Конституцията или отправяне на питане до КС.

Днес идва „присъдата“ на СЕ. Публикуваме становището едно към едно:
На 20 и 21 юни т.г. представители на Отдела за изпълнение на решенията участваха в кръгла маса в София, посветена на решенията на Съда в Страсбург срещу България, отнасящи се до
неефективни разследвания за нарушения на правото на живот и на забраната за нечовешко отношение, включително необходимостта да се гарантира независимостта на разследвания, касаещи главен прокурор.
Участниците направиха редица конкретни предложения за реформи в българския наказателен процес отнасящи се, между много други, и до правилата за започване на наказателно разследване и възможността за въвеждане на съдебен контрол върху откази за образуване на досъдебно производство, постановени от прокурор.
Що се отнася до разследванията срещу главния прокурор, представителите на Отдела за изпълнение на решенията припомниха необходимостта да се гарантира достатъчна
йерархична, институционална и практическа независимост на всеки стадий от наказателното производство (включително предварителната проверка) и при всякакви обстоятелства.

Те приветстваха готовността на българските власти да работят върху законодателно предложение, но отбелязаха, че проектозаконът от 14 юни 2019 г. не отстранява рисковете за независимостта и ефективността на разследване срещу главния прокурор на досъдебния стадий на производството и би могъл да направи по-трудно започването на разследване.
Доколкото много участници изказаха съмнения за възможността, в рамките на сегашната конституционна рамка, да бъдат предвидени гаранции, съответни на изискванията на практиката на Съда в Страсбург, заместник-ръководителката на Отдела припомни, че
конституционна реформа също може да представлява адекватна мярка за изпълнение на решение на ЕСПЧ.
Сред участниците от българска страна бяха министърът на правосъдието Данаил Кирилов, заместник-министри на правосъдието, високопоставени съдии и прокурори, преподаватели по право и други експерти. Българският съдия в Европейския Съд по правата на човека, Йонко Грозев, също взе участие в събитието.

На снимката: Кръглата маса в НИП за обсъждане на проекта „Кирилов“. Отляво на министъра е Клеър Ови.

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen + twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.