Последни новини
Home / Законът / ВКС с ново тълкувателно дело – за правата на цесионера на Павлов иск

ВКС с ново тълкувателно дело – за правата на цесионера на Павлов иск

Defakto.bg

В ново тълкувателно дело Гражданската и Търговската колегии на ВКС ще се произнасят за правото на цесионер да предяви отменителен иск по чл. 135, ал. 1 от Закона за задълженията и договорите (Павлов иск).

Текстът на ЗЗД  предвижда, че кредиторът може да иска да бъдат обявени за недействителни спрямо него действията, с които длъжникът го уврежда, ако длъжникът при извършването им е знаел за увреждането.

Въпросът, на който ще отговарят двете колегии на Върховния касационен съд в Тълкувателно дело №2/2019 г. е:

Цесионерът притежава ли активна материалноправна легитимация за предявяване на иск по чл. 135, ал. 1 от Закона за задълженията и договорите, ако увреждащата сделка или действие са извършени, след като е възникнало вземането на първоначалния кредитор – цедент, но преди сключването на договора за прехвърляне на вземането?

До образуването на новото тълкувателно дело се стига по искане на съдиите Тотка Калчева, Кристияна Генковска и Мадлена Желева от Първо търговско отделение, по повод висящо производство пред тях, което е спряно до произнасянето на двете колегии.

Трите съдийки сочат противоречива практика на ВКС по зададения въпрос.

Така с Решение № 199/13.11.2012 г. по т. д. № 191/2012 г. състав на Второ търговско отделение на ВКС е приел, че цесионерът, придобил вземането срещу длъжника, не е активно материално легитимиран да води иск за прогласяване за недействителна спрямо него на сделка, предхождаща договора за цесия.

Различно становище е застъпил състав на Четвърто гражданско отделение. С постановеното по реда на чл. 290 от ГПК Решение № 99/17.09.2018 г. по гр. д. № 1010/2017 г. той е приел, че ако увреждащата сделка или действие е извършено, след като е възникнало вземането, но преди сключването на договора за цесия, то вземането е преминало върху новия кредитор и той е активно легитимиран да проведе иска по чл. 135, ал. 1 от Закона за задълженията и договорите.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.