Последни новини
Home / Законът / Минималната годишна застраховка на частните изпълнители става 1 200 000 лева

Минималната годишна застраховка на частните изпълнители става 1 200 000 лева

Defakto.bg
Три изменения в наредби, свързани с ЧСИ, излязоха в „Държавен вестник“
Минималната сума на задължителната годишна застраховка на частните съдебни изпълнители (ЧСИ) вече няма да варира като размери и ще е 1 200 000 лева за всички представители на професията. По закон те задължително се застраховат за професионални рискове, като сумите покриват потенциални вреди от незаконни изпълнителни действия. Досега минималните суми варираха – от 90 000 до 1 200 000 лева, като конкретният размер се определяше на базата на сумата на начислените такси за предходната година.
Актуализацията става факт с промени в Наредбата за задължителното застраховане на частните съдебни изпълнители, издавана от министъра на правосъдието. Днес в „Държавен вестник“ са обнародвани изменения в три наредби, свързани с ЧСИ. Останалите две са за годишните отчети и служебния архив на частните изпълнители.
Увеличаването на годишния застрахователен минимум е предложено от Съвета на Камарата на ЧСИ. Аргументите са, че при досегашния модел е възможно част от претърпените вреди да не бъдат обезщетени в пълен размер, тъй като често нахвърлят размера на застраховките.
В промяната на наредбата за задължителното застраховане на ЧСИ е залегнало също, че при встъпването на частния изпълвител в длъжност миминалната му застраховка е в размер на една втора – то ест 600 000 лева.
Новите размери ще важат при сключването или подновяването на застрахователни договори след 1 януари 2020 г.
Наредбата за годишните отчети въвежда вече два отчетни периода – шест месец и една календарна година. Те ще са в електронна форма.
Наредбата за служебния архив въвежда изискване за водене на деловодните книги в електронна форма, като за всяко вписване се генерира уникален идентификатор. Това изискване влиза в сила в едногодишен срок от обнародването на промените.
Предвидени са и нови срокове за съхранение на внесените в архива дела и други книжа. Той е 100 години за регистри на заведените дела и азбучници; изпълнителни листове; обезпечителни заповеди; постановления за възлагане. Промяната е включително и защото книжата на изпълнителите вече не са част от държавния архив.

About De Fakto

Проверете също

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.