Последни новини
Home / Законът / Минималната годишна застраховка на частните изпълнители става 1 200 000 лева

Минималната годишна застраховка на частните изпълнители става 1 200 000 лева

Defakto.bg
Три изменения в наредби, свързани с ЧСИ, излязоха в “Държавен вестник”
Минималната сума на задължителната годишна застраховка на частните съдебни изпълнители (ЧСИ) вече няма да варира като размери и ще е 1 200 000 лева за всички представители на професията. По закон те задължително се застраховат за професионални рискове, като сумите покриват потенциални вреди от незаконни изпълнителни действия. Досега минималните суми варираха – от 90 000 до 1 200 000 лева, като конкретният размер се определяше на базата на сумата на начислените такси за предходната година.
Актуализацията става факт с промени в Наредбата за задължителното застраховане на частните съдебни изпълнители, издавана от министъра на правосъдието. Днес в “Държавен вестник” са обнародвани изменения в три наредби, свързани с ЧСИ. Останалите две са за годишните отчети и служебния архив на частните изпълнители.
Увеличаването на годишния застрахователен минимум е предложено от Съвета на Камарата на ЧСИ. Аргументите са, че при досегашния модел е възможно част от претърпените вреди да не бъдат обезщетени в пълен размер, тъй като често нахвърлят размера на застраховките.
В промяната на наредбата за задължителното застраховане на ЧСИ е залегнало също, че при встъпването на частния изпълвител в длъжност миминалната му застраховка е в размер на една втора – то ест 600 000 лева.
Новите размери ще важат при сключването или подновяването на застрахователни договори след 1 януари 2020 г.
Наредбата за годишните отчети въвежда вече два отчетни периода – шест месец и една календарна година. Те ще са в електронна форма.
Наредбата за служебния архив въвежда изискване за водене на деловодните книги в електронна форма, като за всяко вписване се генерира уникален идентификатор. Това изискване влиза в сила в едногодишен срок от обнародването на промените.
Предвидени са и нови срокове за съхранение на внесените в архива дела и други книжа. Той е 100 години за регистри на заведените дела и азбучници; изпълнителни листове; обезпечителни заповеди; постановления за възлагане. Промяната е включително и защото книжата на изпълнителите вече не са част от държавния архив.

About De Fakto

Проверете също

Петър Илиев, за когото има съмнения за плагиатство, е предложен в новия кабинет (обновена)

Адвокатът и преподавател в СУ Петър Илиев е сред имената в новия кабинет на “Има …

В правилника на НС: Депутатските заплати непипнати, засега. Без “нови” закони за второ четене, 6 наказания за неприлично поведение в зала

Временната комисия отказа да задължава главния прокурор да предоставя и данни от висящи разследвания Депутатските …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.