Последни новини
Home / Законът / Полицаи и надзиратели на протест заради нощния труд

Полицаи и надзиратели на протест заради нощния труд

Defakto.bg

Нов протест пред сградата на Министерския съвет организират два синдиката – на служителите в МВР и на затворите.

Този път основното искането на полицаи и надзиратели е за увеличаване на минималното заплащане за нощен труд, съобщават от Синдиката на служителите на затворите.

Протестът ще се проведе на 5 юли и ще е национален – както пред МС в София, така и в страната. Исканията на полицаи и надзиратели са подкрепени от КТ „Подрепа“.

Основното искане е за увеличаване на минималния размер на допълнителното възнаграждение за нощен труд на 2,50 лева за отработен час.

„Протестът е част от кампанията „За достойни условия и заплащане на нощния труд“, чиято научно доказана вредност към днешна дата е оценена на 0,25 стотинки за отработен час.
След дълго чакане държавата да вземе мерки по отношение на справедливото овъзмездяване на нощния труд настъпи момента да изразим ясно и недвусмислено нашата позиция и да се преборим за защитата на нашите законови права и интереси, така както сме го правили многократно“, заявяват от Синдиката на служителите на затворите.

В края на 2017 г. и началото на 2018 г. имаше вълна на национални протести на надзирателите, а и на съдебната охрана, за по-добро заплащане и условия на труд. Те доведоха до покачване на първоначално предвиденото увеличение на възнагражденията, а тогавашният министър Цецка Цачева обеща и по-нататъшни поетапни мерки.

Надзирателите обаче не са доволни от развоя. На 26 юни те са отказали да учасват в заседание на работна група, създадена със заповед на зам.-правосъдния министър Николай Проданов.

„Въпросната заповед е опит за отлагане решаването на проблемите със сигурността и нормалното функциониране на ГДИН и ГДО и бягство от отговорност от поетите ангажименти от Министъра на правосъдието, след протестната кампания ССЗБ „Европа и за нас“, а именно сформиране на работна група, която да изготви норматив, съдържащ в себе си стандарти за щатната обезпеченост на служителите в двете специализирани дирекции към Министерството на правосъдието.
Подобна работна група цели единствено и само отлагане решаването на проблемите и размиването им във времето“, категорични са отт синдиката.

About De Fakto

Проверете също

Зам.министър Мария Павлова: Европейските делегирани прокурори сами избраха празната сграда на „Раковски“ 134

От Министерството на правосъдието обявиха, че европейските делегирани прокурори сами са избрали да бъдат настанени …

Военният министър забрани на военните алкохол и наркотици в служебното време

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов издаде  заповед, с която се забранява в служебно време …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.