Последни новини
Home / Законът / Поправките за „тримата големи“ влизат наесен в парламента, заяви правосъдният министър

Поправките за „тримата големи“ влизат наесен в парламента, заяви правосъдният министър

Defakto.bg

Кирилов: „Намирам една дълбочинност у едни хора, които си мислят, че са умни и красиви, но уви…“

Промените в съдебния закон, свързани със статута на „тримата големи“ в съдебната власт и възможността  те да бъдат предсрочно отстранявани и разследвани, ще се обсъждат в Народното събрание наесен. Това каза правосъдният министър Данаил Кирилов в парламента, съобщи bTV.   Той очаква темата да влезе в дневния ред на депутатите още през септември, веднага след лятната ваканция.

Сега започва общественото обсъждане на поправките, подготвени от междуведомствената работна група. Кирилов заяви, че е готов да се консултира с Венецианската комисия и да отправи питане към Конституционния съд за готвените разпоредби.  Министърът  допусна възможност за някои  промени по  разследването  на фигурата на главния прокурор, но е остана категоричен, че това ще върви в пакет с председателите на двата върховни съда.  Както и че сега Обвинител № 1 воже да бъде разследван. На въпрос, как точно прокурори, подчинени на главния прокурор ще го разследват,  Кирилов каза: „Абсолютно свободно може да бъде разследван по правилата на Наказателно процесуалния кодекс„.

Той за пореден път отрече, че с промените в закона се цели по-лесно отстраняване шефа на ВКС Лозан Панов. „Някои медии определено героизират един от тези „трима големи“, отбеляза Кирилов. Според него и сега нямало проблем да се разследва всеки от тримата висши магистрати –  главния прокурор и председателите на ВАС и на ВКС. Министърът  иронизира опасенията, че се готви разправа с Лозан Панов: „Намирам една дълбочинност у едни хора, които си мислят, че са умни и красиви, но уви…“

Кого точно визира правосъдният министър е трудно да се каже. Особено на фона на поредното становище дошло от  Европа, за което Де Факто информира вчера. Без увъртане в  становището на Отдела за изпълнение на решенията на Евросъда в Страсбург, публикувано на страницата на СЕ. се казва, че  проектът „Кирилов“  не отстранява рисковете за независимостта и ефективността на разследване срещу главния прокурор на досъдебния стадий на производството и би могъл да направи по-трудно започването на разследване. Проблемът с липсата на независимо разследване срещу главния прокурор бе поставен от ЕСПЧ по делото „Колеви срещу България“ през 2006 г.  Близо десет години властта не реагира адекватно на съдебното решение, макар да е длъжна като страна по Конвенцията за човешките права.

В края на миналата седмица на кръгла маса зам.-шефът на Отдела за изпълнение на решенията на ЕСПЧ към Съвета на Европа Клеър Ови предупреди, че ако до 1 октомври няма представени адекватни мерки, ще последва резолюция на Комитета на министрите на СЕ срещу България. Това би поставило под съмнение международната репутация на държавата.

 

About De Fakto

Проверете също

КС реши, че е недопустимо да се прекрати дейността на Инспектората към ВСС заради изтеклия му мандат

 За да не се подрива демократичния ред под върховенство на правото, Конституционният съд  не допусна …

Задържана е майка за тежка телесна повреда на момиченцето си, което е на 1 година и 9 месеца

Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняема А.М., на 41 г., за причиняване на тежка …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.