Последни новини
Home / Законът / Нели Куцкова: Не трябва да има органи с толкова власт, с каквато разполага главният прокурор

Нели Куцкова: Не трябва да има органи с толкова власт, с каквато разполага главният прокурор

Defakto.bg

“В настоящия момент т.нар. “трима големи” в съдебната власт могат да бъдат разследвани, както и всеки български гражданин, за извършени от тях престъпления, с изключение на постановяване на съответните съдебни актове.  Защото в Конституцията е записано, че съдиите не носят отговорност за своите  актове, освен ако преди това не е извършено друго престъпление”. Това заяви пред БНР съдия Нели Куцкова, бивш председател на Съюза на съдиите и съдия от Софийския апелативен съд.

„С новия законопроект на практика разследването на тези „трима големи“ става по-трудно. Те се поставят в някаква специална категория, при която първо трябва да се иска разрешение от ВСС, да ги гледа спецсъд евентуално, което всъщност затормозява процедурата“, отбеляза Нели Куцкова.

„В случая основното, за което в България се спори, е как да бъде разследван главният прокурор. Защото имаме решения на Европейския съд по правата на човека, като например по делото „Колеви“, и се установи, че в България няма адекватен механизъм, с който да се разследва главният прокурор, ако той е заподозрян в извършване на престъпление“, каза още тя.

Според Куцкова трябва да се съгласим със Съвета на Европа, защото се получава нещо като бягане с препятствия – няколко пречки преди да бъде разследван който и да е от „тримата големи“, което се отнася най-вече до главния прокурор.

„Трудно можем да си представим на практика, въпреки че на теория може да бъде записано, как един редови прокурор, бил той и от спецпрокуратурата, ще тръгне да разследва началника си, защото прокуратурата е една пирамидална структура, строго йерархизирана“, допълни Куцкова. „Още не е измислено кой ще е този независим орган, който евентуално би разследвал главния прокурор, така че да не е подчинен на него“.

И подчерта, че не трябва да  има институции, органи и хора, които да имат толкова много власт, с каквато разполага главният прокурор.

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.