Последни новини
Home / Законът / Нели Куцкова: Не трябва да има органи с толкова власт, с каквато разполага главният прокурор

Нели Куцкова: Не трябва да има органи с толкова власт, с каквато разполага главният прокурор

Defakto.bg

„В настоящия момент т.нар. „трима големи“ в съдебната власт могат да бъдат разследвани, както и всеки български гражданин, за извършени от тях престъпления, с изключение на постановяване на съответните съдебни актове.  Защото в Конституцията е записано, че съдиите не носят отговорност за своите  актове, освен ако преди това не е извършено друго престъпление“. Това заяви пред БНР съдия Нели Куцкова, бивш председател на Съюза на съдиите и съдия от Софийския апелативен съд.

„С новия законопроект на практика разследването на тези „трима големи“ става по-трудно. Те се поставят в някаква специална категория, при която първо трябва да се иска разрешение от ВСС, да ги гледа спецсъд евентуално, което всъщност затормозява процедурата“, отбеляза Нели Куцкова.

„В случая основното, за което в България се спори, е как да бъде разследван главният прокурор. Защото имаме решения на Европейския съд по правата на човека, като например по делото „Колеви“, и се установи, че в България няма адекватен механизъм, с който да се разследва главният прокурор, ако той е заподозрян в извършване на престъпление“, каза още тя.

Според Куцкова трябва да се съгласим със Съвета на Европа, защото се получава нещо като бягане с препятствия – няколко пречки преди да бъде разследван който и да е от „тримата големи“, което се отнася най-вече до главния прокурор.

„Трудно можем да си представим на практика, въпреки че на теория може да бъде записано, как един редови прокурор, бил той и от спецпрокуратурата, ще тръгне да разследва началника си, защото прокуратурата е една пирамидална структура, строго йерархизирана“, допълни Куцкова. „Още не е измислено кой ще е този независим орган, който евентуално би разследвал главния прокурор, така че да не е подчинен на него“.

И подчерта, че не трябва да  има институции, органи и хора, които да имат толкова много власт, с каквато разполага главният прокурор.

About De Fakto

Проверете също

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.