Последни новини
Home / Законът / Равносметка: Швейцария е отказала запори на имущество на Цветан Василев, КПКОНПИ изхарчила над 20 хил. лв. за преводи и принтиране

Равносметка: Швейцария е отказала запори на имущество на Цветан Василев, КПКОНПИ изхарчила над 20 хил. лв. за преводи и принтиране

Defakto.bg

Въпреки че на първа инстанция съдът в Швейцария е наложил обезпечителни мерки върху имущество на Цветан Василев, на втора инстанция запорите са отменени. А разходите за съдебното производство там са излезли на българските данъкоплатци 12 800 франка, което е 22 510 лева.

Това е една от равносметките в гръмкото производство за гражданска конфискация срещу някогашния мажоритарен собственик на КТБ, срещу когото КПКОНПИ предяви впечатляващия иск за 2,2 милиарда лева. Делото за гражданската конфискация обаче е спряно в СГС, докато Съдът на ЕС се произнесе по ред въпроси за съответствието на родната процедура за отнемане на имущества с правото на Съюза. Първото питане бе отправено от съдията по делото за конфискацията на Василев Катерина Енчева, но последваха и още.

Равносметката за държавните харчове по тази конкретна “битка” на антикорупционната комисия, цитирана не веднъж и дваж и от председателя й Пламен Георгиев, изважда в. “Сега”. Данните идват след окончателно спечелено дело за достъп до информация, отказвана от комисията под претекст, че е служебна, класифицирана, търговска тайна и даже тайна по НПК.

И какво се оказва? Извън “швейцарските” разноски, над 20 хил.лв. са отишли и за размножаване и преводи на книжата по иска срещу Цветан Василев. Само принтирането на документите по иска срещу Цветан Василев е струвало на хазната (сиреч на всички ни) 13 500 лева, за преводите от гръцки, английски, френски и руски са платени 6 516 лева, разходите за пратки до Швейцария и Гърция са 2 241 лева.

 

About De Fakto

Проверете също

След среща с прокурори в Хасково, Гешев изпратен от протестиращи с викове “Оставка” и “Гешев е позор”

Главният  прокурор  Иван Гешев  проведе среща с  магистратите от Окръжна и Районна прокуратура – Хасково, …

Спецсъдът освободи от ареста Елена Динева, жената на Васил Божков, срещу гаранция от 750 хил. лв.

Спецсъдът освободи под гаранция Елена Динева – жената до Васил Божков срещу  750 хил. лв. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.