Последни новини
Home / Законът / Буксува ли кадровата рулетка в СГС? Отговорният съд с единствен титуляр за зам.-председател, засега

Буксува ли кадровата рулетка в СГС? Отговорният съд с единствен титуляр за зам.-председател, засега

Defakto.bg

Ако ротациите, предложени от Алексей Трифонов, се забавят, става интересно

Кой всъщност ръководи ключовия Софийски градски съд? Основанията за подобно питане набъбват, особено след преглед на тазседмичния дневен ред на ВСС. Защото Съдийската колегия на съвета единствена утвърждава ръководителите на съдилищата и техните заместници – било като титуляри, било като изпълняващи функциите (и.ф.).

Както е известно, от пролетта по искане на колегията, Върховният административен съд допусна предварително изпълнение на решението на кадровиците за избирането на Алексей Трифонов за председател на СГС. Но! Предварителното изпълнение не е равно на окончателно, влязло в сила решение – т.е. Трифонов реално оглави съда, без стабилност на поста. А той няма да е стабилен, до изчистване на всички въпросителни – основно, вече покрай българското гражданство на новоизбрания председател. Казусът още е висящ пред ВАС, поредното заседание ще е чак на 12 ноември.

В същото време в СГС, за който мнозинството от кадровиците отчетоха криза „в стабилността“ на управлението (като аргумент да искат предварително изпълнение на решението за избора на Трифонов), е и в „криза“ на съпътстващото оперативно ръководство – няма титулярни зам.-председатели, които да организират и контролират работата на наказателното, търговското и гражданското (там са двама) отделения.

Единственият зам.-председател, от времето на Калоян Топалов, който още е на поста, е наказателният съдия Даниела Борисова (зам.-председател на накателното отделение и по разрешаването на СРС-тата). Борисова обаче също даде оставка, макар и с отлагателно условие – до назначаването на титуляр и не е предложена за член на новия екип.

А новият екип на Трифонов е одобрен на общо събрание на СГС, проведено на 26 юни. Разпределението на ролите в него е: съдия Райна Стефанова за заместник-председател и ръководител на Търговско отделение, съдия Стела Кацарова за заместник-председател и ръководител на Гражданско отделение – въззивни състави, съдия Стефан Кюркчиев за заместник-председател и ръководител на Гражданско отделение – първоинстанционни състави и съдия Руси Алексиев за заместник-председател и ръководител на Наказателно отделение.

Тези предложения обаче ги няма в дневния ред на Съдийската колегия за утре. Няма ги и в редовния дневен ред на ресорната комисия КАК за днес.

Излиза, че решаването на проблема със „стабилността“ в ръководството на СГС може да остане нерешен и през лятото?!

Допитвания на Де факто откроиха две евентуални причини за невключването на ръководното кадруване в СГС в дневния ред на Съдийската колегия. Едната – че не е редно „нестабилен“ ръководител да предлага титулярни заместници. Другата – че първо трябва да се гласува периодичната атестация на една от предложените зам.-председателки – Райна Стефанова, пък после – екипът. Атестацията на Стефанова е в дневния ред на Съдийската колегия.

Магистрати подсказаха, че по процедура кандидатуратите трябвало да бъдат одобрени и от етичната комисия на по-горния, Софийски апелативен съд.

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.