Последни новини
Home / Законът / Цацаров повторно иска имунитет на депутат от БСП

Цацаров повторно иска имунитет на депутат от БСП

Defakto.bg

Днес главният прокурор Сотир Цацаров за втори път е поискал от 44-о НС да свали имунитета на народния представител Георги Михайлов (на снимката) – за извършено от него данъчно престъпление, съобщиха от прокуратурата.

Става дума за проф. Георги Михайлов, бивш директор на болницата по хематология в София.

През ноември миналата година той сам се отказа от депутатската си неприкосновеност след внесено от Цацаров искане да бъде разследван за безстопанственост и неизгодни сделки като изпълнителен директор на „СБАЛХ“ЕАД.

Това разследване е възложено на Националната следствена служба, а обвинение на проф. Михайлов е повдигнато едва на 26 юни тази година. Тогава му е определена и парична гаранция от 15 000 лева.

В хода на разследването за безстопанственост обаче били открити и данни за извършено данъчно престъпление от проф. Михайлов. За това е отправено и ново искане за сваляне на имунитета му.

Из съобщението на прокуратурата:

„Наказателната отговорност на Михайлов е ангажирана за това, че в периода   31.07.2015 г. – 18.04.2017 г. в гр. София като длъжностно лице – изпълнителен директор на „Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания“ /„СБАЛХЗ“/ ЕАД, не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество и за възложената му работа, от което са последвали значителни щети за предприятието – „СБАЛХЗ“ ЕАД, в размер на 164 106 лв., като престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай. Въпреки задълженията си за законосъобразното управление на финансите на „СБАЛХ“ ЕАД по Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор и Закона за лечебните заведения, обвиняемият Михайлов е извършил парични плащания без правно основание в полза на дружеството „Екофарм“ ЕООД в общ размер на 164 106 лв., въз основа на две фактури, издадени след изтичане срока на договора с „Екофарм“ ЕООД. Разследването по досъдебното производство продължава и се събират доказателства и за други престъпни деяния против стопанството/ чл. 219 – 220 НК/.

В хода на разследването са събрани доказателства и за извършено от Георги Михайлов данъчно престъпление. Те са дали основание на наблюдаващия прокурор при СГП да приеме, че са достатъчни, по смисъла на чл. 219, ал. 1 НПК, за привличане на  Георги Михайлов към наказателна отговорност и за престъпление по чл. 255 ал. 1 предл. 1 и 2 т. 2 предл. 2 вр. чл. 26 ал. 1 от НК.

Главният прокурор повторно е сезирал Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване на Михайлов за извършено данъчно престъпление, тъй като даденото от него писмено съгласие, на основание чл. 70, ал. 2 от Конституцията на Република България, не включва разследването и привличането към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл.  255 ал. 1 предл. 1 и 2 т. 2 предл. 2 вр. чл. 26 ал. 1 от Наказателния кодекс. Тълкуването, дадено в Решение № 10 от 27.07.1992г. по к. д. № 13/92г. на Конституционния съд на Република България[1] предпоставя повторното   сезиране на Народното събрание, с оглед статута на Георги Михайлов на народен представител“.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.