Последни новини
Home / Законът / Цацаров повторно иска имунитет на депутат от БСП

Цацаров повторно иска имунитет на депутат от БСП

Defakto.bg

Днес главният прокурор Сотир Цацаров за втори път е поискал от 44-о НС да свали имунитета на народния представител Георги Михайлов (на снимката) – за извършено от него данъчно престъпление, съобщиха от прокуратурата.

Става дума за проф. Георги Михайлов, бивш директор на болницата по хематология в София.

През ноември миналата година той сам се отказа от депутатската си неприкосновеност след внесено от Цацаров искане да бъде разследван за безстопанственост и неизгодни сделки като изпълнителен директор на „СБАЛХ“ЕАД.

Това разследване е възложено на Националната следствена служба, а обвинение на проф. Михайлов е повдигнато едва на 26 юни тази година. Тогава му е определена и парична гаранция от 15 000 лева.

В хода на разследването за безстопанственост обаче били открити и данни за извършено данъчно престъпление от проф. Михайлов. За това е отправено и ново искане за сваляне на имунитета му.

Из съобщението на прокуратурата:

„Наказателната отговорност на Михайлов е ангажирана за това, че в периода   31.07.2015 г. – 18.04.2017 г. в гр. София като длъжностно лице – изпълнителен директор на „Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания“ /„СБАЛХЗ“/ ЕАД, не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество и за възложената му работа, от което са последвали значителни щети за предприятието – „СБАЛХЗ“ ЕАД, в размер на 164 106 лв., като престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай. Въпреки задълженията си за законосъобразното управление на финансите на „СБАЛХ“ ЕАД по Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор и Закона за лечебните заведения, обвиняемият Михайлов е извършил парични плащания без правно основание в полза на дружеството „Екофарм“ ЕООД в общ размер на 164 106 лв., въз основа на две фактури, издадени след изтичане срока на договора с „Екофарм“ ЕООД. Разследването по досъдебното производство продължава и се събират доказателства и за други престъпни деяния против стопанството/ чл. 219 – 220 НК/.

В хода на разследването са събрани доказателства и за извършено от Георги Михайлов данъчно престъпление. Те са дали основание на наблюдаващия прокурор при СГП да приеме, че са достатъчни, по смисъла на чл. 219, ал. 1 НПК, за привличане на  Георги Михайлов към наказателна отговорност и за престъпление по чл. 255 ал. 1 предл. 1 и 2 т. 2 предл. 2 вр. чл. 26 ал. 1 от НК.

Главният прокурор повторно е сезирал Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване на Михайлов за извършено данъчно престъпление, тъй като даденото от него писмено съгласие, на основание чл. 70, ал. 2 от Конституцията на Република България, не включва разследването и привличането към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл.  255 ал. 1 предл. 1 и 2 т. 2 предл. 2 вр. чл. 26 ал. 1 от Наказателния кодекс. Тълкуването, дадено в Решение № 10 от 27.07.1992г. по к. д. № 13/92г. на Конституционния съд на Република България[1] предпоставя повторното   сезиране на Народното събрание, с оглед статута на Георги Михайлов на народен представител“.

 

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.