Последни новини
Home / Законът / Зам.-председателят на ВКС Галина Захарова иска извинение от кадровика Боян Новански

Зам.-председателят на ВКС Галина Захарова иска извинение от кадровика Боян Новански

Defakto.bg

Търпими сме към критика, но не и към обиди!

В писмо до члена на Съдийската колегия Боян Новански, с копие до представляващия ВСС Боян Магдалинчев, зам.-председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова поиска от кадровика да се извини.

Боян Новански

Повод за обръщението й са реплики на Новански от миналия вторник при обсъждане на заявлението на Люба Петрова от РС-Раднево за възстановяването й в длъжност, след окончателно решение на ВКС да бъде наказана с пробация. Тогава кадровикът от парламентарната квота на ВСС обяви отношението си към решението на Върховния съд: „В нормалните държави при такава присъда на ВКС се изсипва един прах с пране, за да се изперат нечии съвести!“ А колегията го остави без коментар.

Днес последва отговор от зам.-председателя на ВКС Захарова, която оглавява Наказателната колегия на съда.

От ВКС съобщават:

„Заместникът на председателя на Върховния касационен съд и ръководител на Наказателната колегия Галина Захарова изпрати до члена на Съдийската колегияна Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Новански (с копие до представляващия ВСС Боян Магдалинчев) писмо по повод на негова реплика от заседанието на Колегията, проведено на 25.06.2019 г.

Поради факта, че пълният стенографски протокол от това заседание все още не е публикуван, съдия Захарова цитира две публикации в правни издания, визиращи дебатите по т. 4 от дневния ред – „проект на решение по искането на Люба Петрова за възстановяване на длъжност „съдия“ в Районен съд – Раднево“.В едната статия (Lex.bg) е отразено: „Пръв срещу това предложение реагира Боян Новански. Той заяви, че не намира за нормална присъдата. По думите му „трябва да се изсипе един камион с прах за пране пред Съдебната палата, за да се изперат нечии съвести.“ В другата (DeFakto.bg) пише: „Боян Новански категорично се възпротиви. И обяви отношението си към решението на ВКС по следния начин: „В нормалните държави при такава присъда на ВКС се изсипва един прах с пране, за да се изперат нечии съвести!“

В писмото на ръководителя на Наказателната колегия на ВКС до Боян Новански се казва:

До настоящия момент възпроизведеното в медиите съдържание на Вашето изявление не е опровергано.

Огласената оценка за решението на ВКС и „образно“ формулираното предложение за реакция срещу него не са коментирани дори и с една дума от който и да е от участващите в заседанието членове на ВСС.

В качеството си на съдия във ВКС и ръководител на Наказателната колегия на ВКС намирам за необходимо да възразя срещу публично заявеното неуважение към върховната съдебна инстанция и обидните внушения по отношение на съдии от НК на ВКС по повод решението им по конкретно дело. Като съдии имаме висок праг на търпимост към градивната и отговорна критика, но не сме длъжни да се примиряваме с тенденциозни мнения, които голословно, без да се посочат каквито и да са доказателства, насаждат съмнения в интегритета ни.

В рамките на възложената от Конституцията и законите на Република България компетентност членовете на съдебния състав са упражнили правомощията си по чл. 354, ал. 2, т. 1 от НПК. Никой от тях не заслужава да бъде злонамерено охулван заради това, че е изпълнил служебните си задължения, ръководейки се от закона, и по вътрешно убеждение, основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото.

 Метафората за необходимостта от „изпиране“ на съвестта на съдиите е оскърбителна за репутацията им лична нападка. Изречените думи внушават подозрения за несправедливост на процеса поради съмнения за скрита мотивация на съдиите припостановяване на акта им, несъвместима със законовите изисквания и съдийската почтеност.

 Считам, че в „нормалните“ държави (разбирам – правовите) съдиите не се охулват за постановените от тях решения. В „нормалните“ държави е немислимо да се изсипва прах за пране пред сградата – символ на правосъдието, както в буквален, така и в преносен смисъл.

 Върховният касационен съд е постижение на държавността с над 140-годишна традиция. Тази институция заслужава респект.

Уважение към професионалното и лично достойнство се дължи и на съдиите от ВКС.

Няма как да се вдъхне доверие към съда, ако професионалист, член на Висшия съдебен съвет, по закон призван да брани независимостта на съдиите, внушава необосновани съмнения за безпристрастността на съдиите по конкретно дело.

С оглед тези съображения приканвам г-н Новански да се извини на съдебния състав за репликата си, а в случай че разполага с данни за тяхно поведение, несъвместимо със законовите изисквания, да ги огласи.“

 

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 − nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.