Последни новини
Home / Законът / За втори път, ВСС без мнозинство за оценките на Петя Крънчева и Мирослава Тодорова

За втори път, ВСС без мнозинство за оценките на Петя Крънчева и Мирослава Тодорова

Defakto.bg

Атестациите на две съдийки от СГС – Петя Крънчева и Мирослава Тодорова ще чакат следващото заседание на колегията на Висшия съдебен съвет. Причината е, че кадровиците не събраха нужното мнозинство от 8 “за” да определят оценката за работата им. Същото вече се случи миналия вторник.

Съдия Петя Крънчева

Драмата с Петя Крънчева е известна – първоначално тя е атестирана от КАК за 91 точки (в рамките на отличната оценка, но към минимума й), като получава по-ниска оценка за работата си като зам.-председател на СГС в екипа “Янева”. Крънчева възразява, КАК вдига атестацията на 93 точки, а на самото заседание миналия вторник Вероника Имова предложи тази съдийка да получи 98 точки от максимални 100, то ест да стане почти пълен отличник. Тогава, макар да бе споменато прекратеното по давност дело за милионите на Чорни, се пропусна факта, че то няколко години престоя на първа инстанция в СГС, което накрая доведе до изтичането на давността. Съдия по него бе Петя Крънчева. Не бе казана и дума за друго дело – срещу Валентин Димитров (Вальо Топлото) за пране на пари и укриване на данъци, което се гледа от съдя Крънчева от 2009 г. и още е без финал. И т.н. За висящото дисциплинарно дело срещу нея, включително за подправяне на протоколи не се говореше.

Днес, както и предния път, последователно се подлагаха на гласуване трите предложени оценки за Крънчева. Резултатите: предложението за 93 точки събра 3 “за” срещу 7 “против”; това за 98 точки не мина, като 6 бяха “за”, а 3 “против”; предложението за 91 точки получи 2 “за” срещу 9 “против”.

Какво правим, попита Лозан Панов. А Драгомир Кояджиков отговори: “Отлагаме за следващия път, нямаме избор. Да отложим, за да се съберем в пълния състав от 14 души и да видим дали ще се вземе някакво решение”. Единодушно се прие.

Съдия Мирослава Тодорова

Мирослава Тодорова не е възразявала срещу оценката си, предния път бе заявено, че предложението на КАК е тя да получи 95 точки (по-малко от Крънчева в единия й вариант). Но, без дебат, миналия вторник и съдия Тодорова бе оставена без оценка. При нея кадровиците се разделиха в реми 5 на 5.

Днес от името на КАК Красимир Шекерджиев докладва за периодична атестация от 94 точки за Тодорова, но до решение пак не се стигна. Този път 5 бяха “за”, а 6 “против”. Отново без дебат. Този атестация също повторно бе отложена за идния вторник.

В същото време кадровиците нямаха никакъв проблем с трета атестация – на Николай Метанов от Софийския окръжен съд, командирован в апелативния съд, търговско отделение. След като го изслушаха членвете на колегията уважиха неговите възражения и му писаха пълно отличие, 100 точки.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Одобрените кандидати за младши съдии, прокурори и следователи писмено заявяват желание за назначения

Спечелилите конкурсите за младши съдии, прокурори и следователи юристи трябва писмено да заявят желанието си …

ВКС назначи три експертизи за адвокатските избори в София

Три експертизи назначи днес Върховният касационен съд (ВКС) по делото за избора на ръководни органи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.